Forskare: Sötningsmedlet i lightläsk är ofarligt.

Sötningsmedlet Aspartam används i stället för socker i lightprodukter och har länge varit omdebatterat. Är det hälsofarligt eller inte? Nu slår flera forskare fast att det inte är någon fara att få i sig måttliga mängder.            

Trine Husöy är forskare vid Nationella folkhälsoinstitutet i Norge. Hon säger till norska TV2 att den sammanställda forskningen är tydlig: Aspartam är inte farligt.
– Det har gjorts en massa rapporter inom EU, och i den senaste blev det återigen fastslaget att aspartam inte är hälsofarligt i den mängd vi får i oss, säger hon och fortsätter:
– Ser man på all data som finns och på hur mycket aspartam vi får i oss i Norge så är det ingenting som tyder på att aspartam är farligt. Helhetsbilden visar att aspartam inte är hälsofarligt.

EU:s organ för livsmedelssäkerhet slår också fast att aspartam är helt ofarligt i måttliga mängder.

I kölvattnet av missvisande rapporter om hälsoriskerna med aspartam så finns det människor som påstått att de fått en allergisk reaktion när de druckit lightprodukter. Men om så varit fallet har det inte hänt på grund av aspartamet. Brittiska forskare har undersökt personer som menar att de är allergiska mot sötningsmedlet och resultatet var entydigt: Ingen av dem var det.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna