Forskaren om rekommenderade fitnessmålet: ”10 000 steg per dag är meningslöst”

Säkert har du någon gång hört talas om att 10 000 steg per dag är vad som rekommenderas för att bibehålla god hälsa. Jag vet att jag själv fått höra det ett flertal gånger från olika håll och kanter, framförallt från alla hälsoappar i telefonen som vill sätta det som ett dagligt mål. 

Är du en av de som alltid tar dig tid att gå dina 10 000 steg per dag kan du tyvärr bli besviken om du fortsätter att läsa. En forskare vid namn Dr Greg Hager har nämligen konstaterat att 10 000 steg per dag inte gör någon nytta.

Många av fitnessapparna som folk tar hjälp av saknar vetenskapliga fakta, det konstaterar dataingenjören Dr Greg Hager till BBC

Fitness/hälsoappar som kan laddas ner i telefonen är en stor succé världen över, och folk förlitar sig på att apparna kan hjälpa dem att mäta deras förutsättningar och mål. 

Många av de mest populära apparna är förinställda på att rekommendera användaren att promenera 10 000 steg per dag, något Dr Greg Hager ifrågasätter. 
– Föreställ dig att alla tror att de måste gå 10 000 steg. Men om du inte är fysiskt benägen att göra det så kan du faktiskt skada dig själv ordentligt, säger han till BBC.    

Dr Greg Hager menar att apparnas rekommendationer inte bygger på vetenskapliga fakta om vad som är hälsosamt, och att målen bör vara individuella. 

Så varifrån kommer rekommendationen om 10 000 steg? 
– Det har visat sig att år 1960 så var det en man i Japan som ansågs som en genomsnittlig man. Han gick 10 000 steg om dagen och brände ungefär 3 000 kalorier av det. Baserat på honom bestämde de att en genomsnittlig människa bör gå 3 000 steg per dag, säger Dr Hager, som är professor vid Johns Hopkins University i Baltimore. 

Dr Hager är inte den första att ifrågasätta dessa appar. En studie gjord 2016 visade att stegen inte är avgörande för viktnedgång. 
– Sambandet mellan vad vi vet från vetenskap och vad som är inbyggt i apparna är oklart, säger Dr Greg Hager till BBC. 

Att röra på sig regelbundet är viktigt och aldrig bortkastat, men det är viktigt att känna till att alla bör ha individuella mål utifrån sina egna förutsättningar. Dela gärna om du vet någon som bör känna till forskarens fakta.