Forskarna: Så avslöjar ditt toalettbesök hur du faktiskt mår.

Det här med bajs kanske inte alltid låter så trevligt. Men det är väldigt få som vet hur mycket man egentligen kan få ut av att granska sitt eget bajs. Den bruna bajsklumpen som kommer ur din rumpa är vad som återstår av det du ätit efter att din kropp absorberat alla näringsämnen från det. Därför kan du se vad kroppen absorberar – och ja, hur du mår! Här kommer en liten guide på olika sorters bajs och vad de kan betyda.

Bajsets form

Ditt bajs kan ha många olika former, vara mjukt eller hårt, stort eller litet. Här listar vi, baserat på forskning, vad anledningen kan vara till just din bajsform.

Små hårda bollar (typ som älglortar)
Känner du att ditt bajs kommer som små hårda bollar har du ätit för lite fibrer och druckit för lite. Det är med andra ord enkelt att åtgärda – drick mer vatten och ät mer frukt och grönt.

Skärmavbild 2015-07-02 kl. 17.33.27

Korvformad, mjuk och len
Får du vad som anses vara ”vanligt bajs”, så har du helt enkelt ätit rätt. Ingenting som man behöver göra något åt, med andra ord.

Vattnigt utan fasta bitar
Bajs som är i princip bara vatten tyder på diarré. Det beror oftast inte på att man ätit medvetet fel, utan att man fått i sig något som gett en infektion. Kroppen reagerar då genom att skölja ut systemet varpå ditt bajs blir väldigt vattnigt. Det man ska tänka på vid ett sådant tillfälle är att dricka mycket vatten så man ersätter allt som man bajsar ut.

Korvformad, men klumpig
Är i princip som om du bajsar ”hårda bollar” fast inte lika allvarligt. Mer fibrer och vätska är det som gäller!

Mjuka små klumpar med vassa kanter
Det är faktiskt normalt om du bajsar flera gånger om dagen. Inget som behöver åtgärdas, med andra ord.

Korvformad, men med sprickor på ytan
Sprickorna du ser på bajskorven tyder på att du druckit för lite. Det är inte så allvarligt dock, men tänk på att fylla på med vatten.

bajskorv

Mosiga, pösiga bitar med ojämna kanter
Kan ofta betyda att diarré är på väg. Men är fortfarande på snudden till normalt.

Mjuka, klistriga klumpar som fastnar på toalettkoppens sidor
Klistrigt bajs tyder på ett överskott av oljor. Kan bero på att din kropp inte absorberar fetter som den ska. Sjukdomar som t.ex. kronisk bukspottkörtelinflammation gör att kroppen inte absorberar fetter som den ska.

Bajsets färger

Du har säkert sett att ditt bajs kan vara olika färger också. Vissa färger ska man passa sig för – och gå till en läkare för att få det undersökt. Läkaren Michael F. Picco har gett sina tips och här kommer en summering av det översatt till svenska.

Brunt
Helt normalt, som dom flesta kanske vet. Bajset är naturellt brunt på grund av gallan som produceras i din lever.

fargerbajs

Grönt
Kan betyda att maten åkt för fort genom tjocktarmen. Eller så har du bara ätit mycket gröna grönsaker.

Gult
Fett, illaluktande gult bajs indikerar att du har ett överskott på fett. Glutenintolerans kan bland annat vara en anledning till detta.

Svart
Nu blir det mer allvarligt. Är ditt bajs svart kan det bero på att du blöder invertes – av till exempel magsår eller cancer. En del vitaminer, som till exempel järn, kan också vara anledningen bakom det svarta bajset. Är du orolig så bör du besöka en läkare.

Ljust, vitt eller lerfärgat
Om du inte är van att se ditt bajs i den färgen kan det vara en blockering i gallakanalen. En del mediciner kan göra att ditt bajs blir ljust också. Men det kan vara en bra idé att besöka läkaren.

Blodfläckigt eller rött
Kan vara ett cancer-symptom. Viktigt att besöka en läkare så fort du ser blod i ditt bajs.

Hur ofta bör man bajsa?

Vanligast är att man bajsar en eller två gånger om dagen, men för vissa kan det dröja längre mellan gångerna, och för vissa är det fler än två gånger på en dag. Läkarna menar att det inte finns något ”normalt” läge, utan så länge du känner att det tillhör vanligheten så är det lugnt.

Hur ser jag till att mitt bajs mår bra?

Ät mycket fibrer, drick mycket vatten och se till att träna regelbundet.
Om du är förstoppad kan du äta kostfiber för att mjuka upp bajsets passage genom kroppen.
Fyller du på med mycket vätska ser du till att behålla grovtarmen ”hal” nog för bajset att ta sig igenom.

När ska jag besöka läkare?

Första gången du ser något som är ovanligt med ditt bajs kan du ta det lugnt. Vänta och se om det händer igen. Om det fortsätter på samma spår är det dags att gå till läkaren. Lyssna på din kropp och se vad den säger. Så fort något inte känns bra – besök läkaren.

Källa: Här hittar du informationen i engelsk version.

Healthworks-Poop-Infographic

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna