Forskarnas besked: Drick kaffe – för då kan du leva längre

Gillar du kaffe? Dricker du det svarta guldet regelbundet? Grattis! Enligt ny forskning har du stora chanser att leva längre.

– Det är tydligt att kaffe kan ingå i en hälsosam diet och livstil, säger Veronica W. Setiawan, en av forskarna bakom de nya rönen.

Forskare har tidigare kunnat visa på stora fördelar med att dricka kaffe. Nu kommer det ytterligare rön som visar på det svarta guldets positiva effekter. Två nya amerikanska studier, publicerade i Annals of Internal Medicine, visar nämligen att kaffe kan göra att vi lever längre.

– Vi kan inte säga att kaffedrickande kommer att förlänga ditt liv, men vi ser ett samband. Om du dricker kaffe, drick upp! Om du inte är en kaffedrickare borde du överväga att bli det, säger forskaren Veronica W. Setiawan.

kaffet1

En av studierna tittade närmare på statistik över dödligheten hos 520 000 personer som inte drack respektive drack kaffe, samlat över tio europeiska länder. Den andra följde 185 000 personer under en period på 16 år. Enligt EurekAlert visar studierna att personer som dricker en kopp om dagen löper tolv procent lägre risk att dö i förtid. Och framför allt: För personer som drack minst tre koppar om dagen minskar risken med 18 procent i jämförelse med personer som inte dricker kaffe över huvud taget.

– Kaffe innehåller många antioxidanter och fenoler som spelar en viktig roll i förebyggandet av cancer. Trots att studien inte visar ett orsakssamband eller pekar ut vilka kemikalier i kaffe som har den här ”elixireffekten” är det tydligt att kaffe kan ingå i en hälsosam diet och livstil, säger Veronica W. Setiawan.

Man antar att kaffet minskar risken att dö av stroke, diabetes, lung- och njursjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar samt risken för sjukdomar i matspjälkningssystemet.

kaffekvinnan

Med tanke på att vi skandinaver konsumerar mest kaffe i hela världen är det här väldigt glädjande nyheter. Nu delar vi vidare dessa positiva nyheter till alla kaffeälskare vi känner.