Forskning: Ofödda bebisar kan höra musik och reagera på den redan när de är 16 veckor gamla.

Många blivande mammor och pappor sjunger för och pratar med sina ofödda bebisar, för att bebisarna redan innan de kommer ut ur magen ska vänja sig vid föräldrarnas röster. Det är sedan tidigare känt att barnen kan höra även i livmodern. Förut trodde man att foster kunde höra ljud när de var närmare 26 veckor gamla, eller som tidigast när de var 18 veckor gamla. Nu visar forskning att foster kan höra ljud redan när de är 16 veckor gamla – och dessutom reagerar på ljuden. Som i den fantastiska videon nedan, där en ofödd bebis ”sjunger med” inne i magen.  

Forskning från i höstas visar hur foster kan höra och reagera på musik redan när de är 16 veckor gamla – i alla fall om musiken kommer från mammans underliv. Studien kommer från Institut Marques i Barcelona, och har presenterats i den vetenskapliga tidskriften Ultrasound.

Kvinnor som varit gravida i mellan 14 och 39 veckor deltog i studien. Man spelade musik för fostren genom en slags intravaginal anordning, som designats speciellt för forskningen. Och det visade sig att foster så unga som 16 veckor reagerade på ljuden. De öppnade sina munnar och stack ut sina tungor – något som föregår språkinlärning, skriver Institut Marques.

Marisa Lopez-Teijon som ledde studien säger att det såg ut ”som att de försökte prata eller sjunga”, enligt Daily Mail.

Enligt forskarna kan denna nya metod att spela musik användas för att stimulera den del av hjärnan som är involverad i kommunikation – långt innan bebisen föds. Man kan också upptäcka redan i magen om barnen är döva.

Vilken musik fostren fick höra? Johann Sebastian Bachs ”Partita in a minor”. Här kan du se en video på hur en ofödd bebis reagerar på musiken.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna