Forskare: Många selfies från gymmet kan vara tecken på psykiska problem.

Personer som skriver Facebook-inlägg om deras partner har förmodligen låg självkänsla medan personer som skryter om dieter, träning med till exempel selfies från gymmet är typiska narcissister. Det visar ny forskning som har gjorts vid Brunels universitet i London.

Psykologer vid Brunels universitet undersökte varför användare på Facebook skriver om vissa ämnen på Facebook och vad det säger om dem som människor. Forskning som inte har gjorts tidigare.

555 Facebook-användare deltog i undersökningen som riktade in sig på olika personlighetsdrag som statusuppdateringar kan indikera på. Såsom att en person är extrovert, neurotisk, öppen, trevlig, plikttrogen, narcissistisk, och vad uppdateringarna säger om personens självförtroende.

Resultaten visade att personer med låg självkänsla, oftare än andra, gör statusuppdateringar om deras kärlekspartner. Narcissister gör fler statusuppdateringar om framgångar. Något som motiverades med deras behov av uppmärksamhet och bekräftelse från andra personer på Facebook. De uppdateringarna mottog också ett större antal ”likes” och kommentarer vilket tyder på att narcissisternas ”skryt” underbyggdes av bekräftelsen de fick. Personer med narcissistiska drag visade sig också göra fler statusuppdateringar om träning och olika dieter.

Att en person är plikttrogen, eller noggrann, sammankopplades med att personen, oftare än andra, skrev statusuppdateringar om deras barn.

– Det kanske kommer som en liten överraskning att statusuppdateringar på Facebook reflekterar personlighetsdrag. Men, det är viktigt att förstå varför vissa personer skriver om vissa saker på Facebook för att uppdateringar kan ”belönas” med olika mängd ”likes” och kommentarer, säger Tara Marshall, doktor i psykologi.
Hon fortsätter:
– Personer som får fler ”likes” och kommentarer tenderar att uppleva fördelarna med social integration, medan de som inte fick några känner sig utfrysta.

Bildkälla: Flickr.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.