Här är 5 saker som en powernap är bra för.

Jag älskar att ta en liten tupplur! Eller powernap, som det oftare kallas nu för tiden. Det är så skönt att komma hem efter jobbet på eftermiddagen och somna till en stund på soffan precis innan eller efter maten. Eller att ta en powernap efter en dag i naturen eller på stan. Det är inte alltid det finns tid för en tupplur, men när det gör det känner jag mig direkt mycket mer energisk efteråt. Men det gäller att inte sova för länge, det kan vara bra att ställa alarmet så man inte sover längre än 20-30 minuter. Det är viktigt att inte försätta kroppen i djupsömn, då är det svårt att piggna till efteråt. Forskning visar att kortare tupplurer är bra för kroppen och knoppen. – När vi är trötta blir vi trögare och får sänkt reaktionsnivå. En tupplur på 10–30 minuter fräschar upp alla system i kroppen, säger Marianne Ors, sömnforskare och överläkare vid Neurofysiologiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund, till Må Bra. Här är fem bra saker som händer i din kropp när du tar en tupplur.

1. Stärker kognitiva funktioner

Alla har vi nog varit där. På en konferens, en föreläsning eller ett möte i dålig belysning, dagen efter vi har sovit alldeles för lite. Då är det riktigt svårt att hålla ögonen öppna och dölja gäspningarna. Men det är inte bara nattens sömn som påverkar vår koncentrationsförmåga, även en tupplur på dagen är bra för våra kognitiva förmågor. Den förbättrar till exempel korttidsminnet.

Bildkälla

9803539-young-woman-sleeping-on-sofa-at-home

2. Bra för hjärtat

När man sover dåligt är det lätt att få hjärtklappning. Och för lite sömn är faktiskt farligt för hjärtat. Men då kan en eftermiddagslur vara en lösning. Enligt studier är det mindre troligt att personer som tar en tupplur regelbundet drabbas av hjärtproblem.

3. Reducerar stress och oro

Att inte sova ordentligt kan göra oss stressade, och är vi stressade kan det vara svårt att sova. Men det kan powernaps vara ett botemedel mot. En tupplur gör kroppen och knoppen mer avslappnade. I en studie från 2012 hade deltagare som inte tog tupplurer mer stresshormoner i kroppen än de som sov då och då. Detta är särskilt viktigt för män, som oftare drabbas av stressrelaterade hälsoproblem än kvinnor.

4. Minskar matbegäret

Vi vet alla hur det känns att vara så sugen på något att vi inte vet vart vi ska ta vägen. Oftast fet eller söt mat, som pizza eller chokladkakor. Och det är inte så konstigt att kroppen vill ha snabb energi när den är trött. Men tar du en tupplur får du energi från den och du släpper tankarna på mat. På så sätt bidrar också powernaps till viktminskning.

Bildkälla

3639376-serene-man-sleeping

5. Förbättrar fysiska prestationsförmågan

Inte under tiden du sover kanske, då är det svårt för kroppen att prestera. Men studier visar att de som tränar och tar korta tupplurer presterar bättre. Att vila en stund förbättrar till exempel reaktionsförmågan och sprintförmågan. Och vi vet väl alla att vi presterar bättre – på alla fronter – om vi är ordentligt utvilade.

Källor: Harvard, Body, Må Bra, AFPT, BBC, AMGA, Wellness och NCBI.

Låter det för bra för att vara sant? Testa att ta en powernap 🙂 Och dela gärna detta vidare med dina vänner!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna