Här är magiska täcket som hjälper dig sova som ett litet barn om nätterna.

Att du sover gott om nätterna är oerhört viktigt, då sömnsvårigheter kan leda till problem som stress, ångest, dåligt humör och till och med högre risk att drabbas av hjärtattack. Men det finns hjälpmedel. Flera studier visar exempelvis att något så enkelt som ett annat täcke, ett så kallat tyngdtäcke, kan hjälpa dig att få den sömn du behöver. Så om du ofta ligger sömnlös om nätterna – då ska du titta hit nu.

Det kallas tyngdtäcke och är precis vad det låter som: tungt. Täcket finns i tre olika varianter, bolltäcke, kedjetäcke och kastanjetäcke.

Just tyngd kan alltså vara lugnande. ”Arbetsterapeuter har observerat att en mycket lätt beröring varnar nervsystemet men att djupt tryck är avslappnande och lugnande”, skriver bland annat Temple Gradin i en studie.

Täcket fungerar som så att det omsluter din kropp som en varm och skön kram. LifeHack skriver att när trycket försiktigt appliceras så uppmuntras kroppen att producera serotonin som lyfter ditt humör – vilket i sin tur naturligt omvandlas till melatonin och får din kropp att vila.

Bildkälla: Shutterstock

tyngdtacke

Täcket fungerar inte bara på personer som lider av sömnproblem utan kan även vara till hjälp för personer som lider av exempelvis neurologiska sjukdomar, ADHD-diagnos eller demens. I en svensk uppsats har författarna använt sig av just ett tyngdtäcke och undersökt personer med neuropsykiatriska diagnoser.

De skriver: ”Resultaten visar att tyngdtäcke är ett bra hjälpmedel för personer med sömnsvårigheter till följd av neuropsykiatriska diagnoser. Alla som deltog i studien uppgav att sömnen förändrats sedan behandlingen med tyngdtäcke påbörjats. Det framkom att insomningstiden minskade, antalet sömntimmar per natt ökade och antalet uppvaknanden minskade vid användning av tyngdtäcke”.

Förutom att hjälpa mot sömnproblem har täcket dokumenterad framgångsrik förmåga att minska oro och tydliga tecken på ångest, enligt en studie i Australasian Psychiatry som LifeHack refererar till.

Täcket finns att köpa i mängder av olika färger, former och tyngder och om det nu kan vara lugnande och ge mig en god natts sömn så känner i alla fall jag för att testa. Dela gärna vidare om du också tycker att det verkar spännande.