Han är expert på matförgiftning. Dessa 6 saker skulle han aldrig äta eller dricka.

Att bli matförgiftad på resan är verkligen ingen trevlig upplevelse. Och vi är nog många som har varit där. Semestern förvandlas plötsligt till en mardröm. Jag brukar göra mitt bästa för att undvika tveksam mat och är noga med hygienen men jag har ändå lyckats bli matförgiftad ett par gånger. Men från och med nu kommer jag att följa den här listan nedan, och förhoppningsvis behöver jag aldrig krama toalettstolen igen.

Bill Marler är en framträdande advokat, specialiserad på frågor som har att göra med matsäkerhet i USA. Han har företrätt nästa varenda person som har blivit matförgiftad och vill ta det till domstol i USA de senaste 20 åren, skriver Bottomline Health.

Bildkälla

maxresdefault

Sajten har frågat honom om det finns någon mat och dryck han själv aldrig konsumerar. Han nämnde sex saker. Och så nämnde han också en sak han äter – som folk i regel undviker.

Det här är vad Bill Marler aldrig skulle äta eller dricka:

1. Opastöriserad mjölk och juice.

Opastöriserad mjölk kan innehålla bakterier, virus och parasiter. Och i ett av Bill Marlers tidigaste fall orsakade opastöriserad äpplejuice E coli. ”Det finns ingen nytta bra nog för att ta risken att dricka produkter som göras säkra med pastörisering”, säger han till Bottomline Health.

Mostphotos

1666437-pouring-milk-into-glass

2. Groddar.

Råa groddar eller lätt tillagade groddar har kunnat kopplas till mer än 30 bakteriella utbrott i USA sedan mitten av 90-talet. 2014 hamnade 19 personer på sjukhus efter att ha fått salmonella från böngroddar. ”Det har varit för många utbrott för att ignorera risken med smitta från groddar”, säger Bill Marler.

Mostphotos

223009-green-sprouts-on-white-background

3. Kött som inte är välstekt.

Bill Marler beställer alltid sina hamburgare genomstekta. Enligt honom kan kött som inte har värmts upp till 71 grader orsaka E coli, salmonella eller andra bakteriella sjukdomar.

Mostphotos

317389-pork-chop

4. Frukt och grönsaker som säljs färdigskurna eller sköljda.

Ju mer frukt och grönsaker bearbetas, desto större är risken för bakterier. ”Jag undviker detta som pesten. Bekvämlighet är fantastiskt men ibland tycker jag inte att det är värt risken”, säger Bill Marler. Han köper därför alltid frukt och grönsaker som inte har sköljts eller skurits upp, och äter dem inom tre-fyra dagar för att minska risken för listeria.

Mostphotos

32889-baby-greens-and-tomatoes

5. Råa ägg.

Råa ägg har orsakat salmonella. ”Jag tror att risken för smitta i dag är mycket lägre än för 20 år sedan, men jag äter fortfarande mina ägg väl tillagade”, säger Bill Marler.

Mostphotos

1179820-eggs

6. Råa ostron och andra råa skaldjur.

Enligt Bill Marler har råa skaldjur, särskilt ostron, orsakat fler matförgiftningar på sistone. Han tror att det beror på varmare vatten, som orsakar mer mikrobiell tillväxt. ”Om det finns bakterier i havet kommer det in i ostronens system och om du äter dem kan du problem. Det har jag sett mer av de senaste fem åren än för 20 år sedan. Det är inte värt risken”, säger han.

Mostphotos

6238701-mixed

Och så var det den maten som Bill Marler faktiskt äter. Sushi!

Dela gärna vidare om du tycker att fler personer borde se den här informationen.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna