11 enkla saker som kommer göra dig lyckligare, enligt forskningen.

1. Gå ut i 13-gradigt väder

Vår lycka maximeras vid 13,9 grader. I ”The Happiness Advantage” av Shawn Achor rekommenderas att vi tillbringar så mycket tid som möjligt utomhus i ren luft. En studie visar att 20 minuter utomhus i fint väder inte bara gör oss mer lyckliga utan det vidgar vårt tänkande och förbättrar vårt minne. Lyckan ska tydligen maximeras och nå sin pik vid 13,9 grader.

3270555_19928d48

2. Träning mot depressioner

Det är vetenskapligt bevisat att lite träning kan göra stor skillnad. Så lite som sju minuter per dag kan räcka. Enligt forskning ska träning ha sådan påverkan på ditt välmående att det är en effektiv strategi för att övervinna depressioner.

lycka_1

3. Sov

Sömnen är viktig för att man ska känna sig lycklig. Personer som har svårt att sova eller lider av sömnbrist har svårare att minnas trevliga minnen men minns tråkiga minnen bättre. Ett minnestest på collegestudenter som led av sömnbrist visade att studenterna mindes 81 % av orden på en lista med negativa ord så som cancer. Men på ordlistan med positiva ord så som solsken kom de bara ihåg 31 % av det som stod skrivet.

lycka_2

4. Flytta

Eller i alla fall om du har lång resväg till jobbet. En kortare pendling är nämligen mer värt än en större bostad i alla fall sett till vår lycka. Två schweiziska ekonomer som studerat lycka har bevisat att långpendlande har en negativ effekt på vårt välbefinnande.

lycka_3

5. Umgås även om du inte vill

En av de saker folk ångrar mest är när de ligger på dödsbädden är att de förlorat kontakten med vänner och familj. Att vara social med andra människor är en sak som ökar vår lycka, även för introverta personer. En undersökning visade också att effekten av högre inkomst inte ens är i närheten av effekten från starkare sociala band till andra.

Foto

alcohol-492871_640

6. Ge mer!

Att hjälpa andra i snitt två timmar per vecka är den magiska siffran som berikar våra liv. Pennsylvania-professorn Martin Seligman förklarar att vänliga gester och att hjälpa andra ökar vårt eget välmående enormt.

lycka_6

7. Fejka leendet

Att le samtidigt som vi tänker positiva tankar är ett effektivt sätt att öka lyckokänslan. Att le är även ett sätt för att minska obehaget i stressande situationer. Till och med ett fejkat leende när vi inte känner för det lyfter humöret lite.

fake-smile2

8. Planera en resa – men åk inte.

Att planera en resa och få något annat än vardagsbestyr att tänka på kan få dig att må bättre. En studie publicerad i magasinet ”Applied Research in quality of life ” visar att piken av lycka sker under planeringsstadiet av resan, alltså inte under själva trippen.

Skärmavbild 2015-03-13 kl. 15.52.03

9. Meditera mera.

Ett forskningsteam från Massachusetts General Hospital studerade 16 personer både före och efter de hade deltagit i en åtta veckor lång kurs i meditation.
Meditation lugnar dig och rensar dina tankar. Meditation har ofta bevisats vara det enklaste sättet för ett lyckligare liv.

lycka_8

10. Var tacksam.

Experiment visar att folk som antecknat vad de är tacksamma för dagligen är mer lyckliga.

1200x630_par_lycka

11. Ska skaffa en hund eller katt.

Det är bevisat att katt- och hundmänniskor är friskare, lyckligare och intelligentare. Både hundar och katter ska minska stress och sänka blodtrycket hos människor de bor med.

Flickr

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna