Här är tekniken som får dig att somna på under en minut.

Det var tre dagar kvar till tentan. Jag kände mig säker på min kunskap. Jag hade pluggat väldigt hårt. Men det fanns ett stort problem: På grund av nervositet kunde jag knappt sova. Tankarna gnagde i mitt huvud, och nervositeten blev inte bättre av att jag blev orolig för min sömn. Jag var desperat efter en lösning. Och lösningen kom som en skänk från ovan. Jag läste nämligen om andningstekniken ”4-7-8”.

Tricket är enkelt: Du andas enbart genom näsan i fyra sekunder, håller andan i sju sekunder, och andas sedan ut genom munnen i åtta sekunder. Kombinationen av momenten ska ha en kemisk effekt på hjärnan som sänker pulsen och får en att somna på ett ögonblick.

För mig funkade det direkt. Jag somnade innan jag ens hunnit räkna till åtta. Den här typen av andningstekniker har varit en del av yoga och mindfulness-metoder i länder från öst i århundranden, men är och har aldrig varit lika populära i västvärlden. En av dem största förespråkarna för metoden är amerikanske forskaren Dr. Andrew Weil, som har studerat vid Harvard.

I hans studie om metoden skriver han att människor som är stressade och/eller nervösa andas för lite. Stressade personer tar kortare och mindre andetag, och kan till och med hålla andan utan att vara medvetna om det.

Genom att noggrant andas i fyra sekunder tvingar man hjärnan att ta in mer syre. Att sedan hålla andan i sju sekunder tillåter syret att transporteras i kroppen och påverka blodflödet. Och genom att andas ut i åtta sekunder utsöndras koldioxid från lungorna. Det kommer att på ett effektivt sätt innebära lägre puls och öka syret i blodomloppet och kan till och med få dig att känna dig lite piggare vilket är en del av den lugnande effekten. Det kommer omedelbart att lugna hjärta, huvud, och det centrala nervsystemet därför man då kontrollerar andningen i stället för att andas korta, små andetag.

Enligt forskaren Dr. Andrew Weil funkar det för alla om man tränar detta två gånger om dagen, men det kan jag inte garantera. För mig funkade det och därför vill jag dela det här med er.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna