Har du drömt om en närstående som dött? – Det här betyder det

Förr eller senare förlorar alla någon som står en nära, det är tyvärr en del av livet, men vissa personers bortgång påverkar oss mer än vi tror. Har du någon gång varit med om att en person som inte längre lever dykt upp i dina drömmar? det betyder mer än du tror. 

Att förlora en närstående är tungt, och hur man bearbetar sorgen är upp till var och en. Vissa fäller många tårar medan många blir tysta och går in i sig själva. Andra försöker att undvika ämnet eller beter sig reaktionslöst utåt. Men det finns ett beteende som många har gemensamt – drömmar. När det kommer till vad vi drömmer om natten så är det vårt undermedvetna som styr, och har du någon gång drömt om en avliden person så har det en betydelse. 

Enligt psykologen och filosofidoktorn Patrick McNamara så finns det en särskild benämning för drömmar om döda personer – visitationsdrömmar. Det betyder att den avlidne personen besöker dig i din dröm.

Patrick McNamara bloggar på Psychology Today, där han flera gånger delat med sig om tankar kring drömmar och deras betydelse – som ofta har en logisk förklaring enligt honom. 

Foto: Shutterstock

I ett av hans äldre blogginlägg berättar han om en dröm han hade när båda hans föräldrar gått bort. Drömmen var en så kallad visitationsdröm, och efter det så började han att argumentera för att dessa drömmar är ett tecken på liv efter döden. 
”Om jag, en invidvid som studerar drömmar med ett skeptiskt och vetenskapligt öga inte kunde skaka av mig övertygelsen om att jag just kommunicerat med mina döda föräldrar, hur stark måste då övertygelsen vara för någon som inte är lika skeptisk som jag?”, skriver McNamara, som innan drömmen inte alls trodde på andebesök i drömmar. 

Pyskologen Jennifer E. Shorter från Institute Transpersonal Psychology in palo Alto CA, har forskat på området och efter det författat verket ”Visitation Dreams in Grieving Individuals: A Phenomenological Inquiry into the Relationship Between Dreams and the Grieving”. I boken skriver hon om att det är oklart hur många som upplever att de får besök av avlidna i sina drömmar, och att det kan ske nära inpå eller långt efter döden. I hennes forskning har hon dock kommit fram till att det finns fyra faktorer som karaktäriserar en visitationsdröm: 

1. Personerna i drömmen ser ut som de gjorde när de levde, fast ofta friskare eller yngre. 

2. Den avlidne säger ofta något om hur den har det nu, till exempel att den mår bra. 

3. Meddelandet i drömmen upplevs mer telepatiskt än i form av fysisk närvaro. 

4. Drömmen är ofta lugn och organiserad, nästan harmonisk. 

Foto: Shutterstock

Det går inte att bevisa att någon fått ett besök av en avliden person i drömmen, men flera forskare tror det, och många är säkra på den närvaron de känt. Dela gärna om du också tror att vissa personer vakar över oss efter döden.