Hennes geniala tält kan rädda livet på hundratusentals människor på flykt.

Just nu är det mycket hemskt som händer i världen. Hundratusentals människor måste lämna sina hem på grund av våldsamheter och krig, många till en osäker tillvaro utan tak över huvudet. Varje dag när jag tittar på nyheterna så ser jag hur de som tvingats fly samlas ihop i tältläger, där får de bo under svåra förhållanden tills de förhoppningsvis kan få ta sig vidare till ett bättre liv.

Men det kan ta lång tid innan det inträffar, och det är inte lätt att se hur familjer med småbarn eller äldre släktingar tvingas bo i anordningar som inte skyddar mot varken vatten eller vind.

Därför blev jag lite hoppfull när jag i dag läste om designern Abeer Seikalys projekt. Hon har skapat ett tält som är så himla smart och genomtänkt, allt för att vi ska påminnas om vikten av ett bra boende – även om det är temporärt. Vi är ändå människor, och vi måste ta hand om varandra.

img13

Bild: Abeer Seikaly

Tälten är inspirerade av naturen och väger knappt någonting, så det går snabbt att flytta om man måste lämna den plats där man slagit sig ner. Materialet, som liknar texturen hos ormskinn, fungerar både i varma och kalla klimat. Tälten blockerar ut kyla, samtidigt som varm luft släpps ut när det är höga temperaturer utanför.

Men det smartaste kan ni se i bilden här nedanför, jag blir imponerad och glad över att vi uppfunnit teknik som kan lösa många av de problem som drabbar dem som är på flykt. Till exempel samlar tälten upp regnvatten som går att använda på många sätt. Man kan bland annat skapa en slags duschanordning, en väldigt viktig hälsoaspekt när många individer lever på liten yta.

   

img12

Bild: Abeer Seikaly

Tälten samlar även in solenergi under dagarna i ett batteri som gör att man kan få tillräckligt med elektricitet för att, till exempel, tända under nätterna. Det är verkligen fint att se hur det är tänkt att se ut när det mörknar utanför, så mycket bättre än de läger som slås upp i all hast runt om i världen nu.

img15

Bild: Abeer Seikaly

Jag hoppas verkligen att det finns en chans för många flyktingar att ta del av denna teknik, för den skulle verkligen kunna hjälpa människor som hamnat i nöd! Tänk att kunna få erbjuda ett tak över huvudet, vatten och el till dem som längtar efter ett bättre liv…

img2

Bild: Abeer Seikaly

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.