Ny forskning: Mycket sex skyddar mot prostatacancer.

Sex är bra för mycket och ju oftare desto bättre, uppenbarligen. Nu visar ny forskning att mycket sex skyddar mot prostatacancer. – Den här studien visar att ökad ejakulation minskar risken för vissa cancerformer, säger överläkaren Henrik Grönberg, professor i cancerepidemiologi på Karolinska institutet, till Aftonbladet.  

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform och cirka 85 000 svenska män är drabbade. Varje år upptäcks nästan 10 000 nya fall de senaste årtiondena har antalet diagnostiserade fall kraftigt ökat. Jämfört med andra cancerformer brukar prognosen vid prostatacancer tack och lov vara god, men forskarna har ännu inget svar på varför så många män i framförallt USA, Västeuropa och Skandinavien drabbas.

Men att det kan finnas ett samband mellan prostatacancer och hur pass ofta den används är känt sedan ett bra tag tillbaka. Och ny, tung forskning från Bostons universitet bekräftar detta. I studien ”Ejacculation frequency and the risk of prostate cancer” följde forskarna drygt 31 000 medel­ålders män under nästan 30 år, från 1992 till 2010. Av de undersökta drabbades drygt 3 800 av prostata­cancer.

shutterstock_122840215

Enligt forskarna löpte de män som uppgav att kom ofta betydligt lägre risk för att få prostatacancer.

– Det som är nytt med den här studien är att den visar att ökad ejakulation minskar risken för lågriskcancer som inte kräver någon behandling, säger överläkaren Henrik Grönberg på Karolinska institutet, KI.

Alltså: Ju oftare du kommer, desto mindre risk för cancer. Det finns dock en viktig sak att komma ihåg, enligt Henrik Grönberg.

– Däremot har det ingen påverkan på den farliga cancern, den som måste behandlas. Så ur ett folkhälsoperspektiv har det här ingen större betydelse, säger Henrik Grönberg till Aftonbladet.

Prostatacancer innebär att det bildas en elakartad tumör i prostata, oftast i den yttre delen av körteln. Det kan därför dröja ganska länge innan cancertumören trycker så mycket på urinröret att det ger problem med vattenkastningen. Prostatacancer i tidigt skede brukar därför inte ge några symtom.

5 varningssignaler du bör vara vaksam på:
* Dålig erektion
* Svårt att kissa
* Ofta kissnödig
* Blod i urinen eller sädesvätskan
* Smärtor i ryggslutet eller höfterna
Källa: Prostatacancerförbundet

Publicerad av Newsner Vetenskap. Gilla gärna om du vill ha fler liknande nyheter i på Facebook.