Ny forskning visar: Kvinnor som har fler barn åldras långsammare.

En del av mina kvinnliga vänner har flera gånger sagt att de aldrig kan tänka sig att få mer än ett barn då de tror att de skulle behöva stressa ihjäl sig av att ha många barn. De menar att jobb och en hel rad med barn skulle göra att de blev gråhåriga i förtid av allt stress. Men frågan är om de inte kommer att tänka om när de läst det här. Det här är ju nämligen riktigt goda nyheter för alla kvinnor som vill leva ett långt liv.

Forskare vid Simon Fraser University i Burnaby, Kanada, har i en ny studie som publicerats i tidskriften Plos One, kommit fram till ett riktigt spännande resultat.

I undersökningen deltog 75 kvinnor från centralamerikanska Guatemala. Forskarna har i studien jämfört hur många barn kvinnorna har med hur långa deras telomerer var vid två olika tillfällen, rapporterar Metro.

Telomerer är beteckningen på de yttre ändarna på våra kromosomer. Dessa förkortas vid varje celldelning och deras längd avgör hur mycket cellerna åldrats.

Resultatet i studien visade att de kvinnor som hade fött flera barn åldrades långsammare än de som hade färre barn. Forskarna tror att detta kan bero på att de varit gravida flera gånger och därmed fått mer av hormonet östrogen, något som forskarna tror skyddar mot förkortning av telomererna. En annan faktor forskarna tror kan ha betydelse är att de kvinnor som föder fler barn ofta får mer stöd från släkt och vänner.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna