Ny kinesisk upptäckt tar bort hälsorisker med öl och vin.

Alkohol har aldrig känts som det nyttigaste man kan häva i sig. Men snart kan spriten blir rena hälsodrycken, om man ska tro på en ny studie. Kinesiska forskare har hittat en gen, PPP1r3G, som kan kan göra alkohol ofarligare.

Det här borde få alla öl, vin och spritfantaster att jubla.
I en ny studie, som publiceras i senaste numret av Journal of Lipid Research, har kinesiska forskare hittat en gen som visat sig kunna göra alkohol inte bara ofarligare utan direkt hälsosamt.

– Vår upptäckt kastar nytt ljus över alkoholproblem. Den kan leda till utveckling av mediciner som tar bort de negativa hälsoeffekterna av alkohol, säger Chen Yan till South China Morning Post.

Genen gör så att energin från alkoholen inte omvandlas till fett i levern. I stället omvandlas det till glykogen, som är en tillgängligare form av energi och lagras i både muskler och lever. I framtiden skulle man kunna ta ett piller i samband med alkoholintag, och det ska kunna förvandla alkoholenergin till glykogen. Men det kan finnas fler fördelar med upptäckten. Genen kan eventuellt användas för att förhindra uppkomst av diabetes.

Än är det dock för tidigt att jubla. Laboratorietesterna med genteknik har bara utförts på möss och det lär dröja innan det kan bli tal om kliniska tester på människor, skriver South China Morning Post.

Vill du ha fler artiklar om detta i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.