Ny studie: Att sova för mycket kan öka risken för stroke.

Ofta pratar vi om hur viktigt det är att sova mycket. Men nu visar ny forskning att risken för stroke kan öka om man sussar mer än åtta timmar per natt.

Sömnsvårigheter är ett stort problem runtom i den moderna och stressade världen. Det talas ofta om hur viktigt det är att sova ordentligt och få sina åtta timmars sömn per natt. Men nu visar en ny studie att det kan vara dåligt att sova för mycket. Medelålders och äldre som sover mer än 8 timmar per natt kan ha större risk att drabbas av stroke, skriver IFLScience.

I den nya studien, som presenterades i tidskriften Neurology, har nästan 10 000 personer mellan 42 år och 81 år medverkat. De har fått svara på frågan om hur länge de sover per natt och om de generellt sover bra. Personerna fick svara på dessa frågor två gånger var under en fyraårsperiod och dessutom följde forskarna dem under nio års tid för att se om de drabbades av stroke.

Forskarna kom fram till att de som sover mer än åtta timmar per natt kunde kopplas ihop med 45 procents högre risk att drabbas av stroke. De som sover mindre än sex timmar per natt kunde kopplas ihop med 19 procents högre risk att drabbas av stroke.

sova

Enligt studien har den ökade risken för stroke knappt något att göra med hur väl man sover utan snarare med hur länge man sover.
Samtidigt påpekar forskarna som gjort studien att andra sömnproblem, som de inte de har undersökt i studien, kan spela roll i resultatet.

Men fortfarande är många sömmexperter oeniga om hur mycket man bör sova och studiens forskare säger själva att det behövs mer forskning för att säkert kunna fastställa att för mycket sömn kan öka risken för stroke.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.