Ny forskning: Bacon är lika farligt som cigaretter och arsenik.

Ny forskning från världshälsoorganisationen, WHO, visar att bacon är lika farligt som alkohol, cigaretter och arsenik.

Det är nu på måndag som en ny rapport från WHO släpps. Där talar man om att charkprdukter kommer att klassas som karcinogener, det vill säga cancerframkallande. Detta betyder att produkter som bacon, leverpastej, kassler samt korv rankas som tobak, alkohol, arsenik och asbest, skriver Expressen.

Att charkprodukter innehåller mer salt och fett är det som ligger bakom de ökade riskerna. Även tillverkningsprocessen tros öka cancerrisken.
– Om folk kan undvika det (behandlat kött), ska de göra det. Det är bättre att få vad du behöver från färskt rött kött, säger läkaren Rachel Thompson vid World Cancer Research Fund i Londkin till Daily Mail.

– Behandlat kött innehåller mer salt och fett och det är mer troligt att cancerrisken är högre på grund av behandlingen, fortsätter Rachel Thompson.

Så man ska ta det lugnt på brunchen när man kommer till baconet och charkavdelningen.
– Personer som äter en baconmacka varje morgon och en skinkmacka till lunch löper större risk. De borde verkligen försöka att skära ner, säger läkaren Rachel Thompson till tidningen.

Anne Tjønneland, forskningschef för danska motsvarigheten till Cancerfonden, menar att det är drastiskt att jämföra kött med asbest. Även om hon medger att sambandet mellan att äta stora mängder behandlat kött och utveckla cancer, framför allt i tjocktarmen, är väl belagt.
– Det är något man ska ta mycket allvarligt. Behandlat kött är en av de saker man bör reducera intaget av. I stället bör man äta fisk som faktiskt skyddar mot cancer, och kött från tvåbenta djur som till exempel kyckling. De har inte alls samma risk, säger hon till Ekstrabladet.

Den danska läkaren Jerk W Langer, som är expert på kost och näring, håller med WHO om att charkprodukter är skadliga.
– Charkprodukter är något som är riktigt dåligt i vår kost. Det är fyllt med salt, fett och farliga tillsatser, säger han till Ekstrabladet.
Samtidigt påpekar han att det är det behandlade kötet vi bör äta mindre av. Rött kött säger han är betydligt nyttigare. Framför allt om det är ekologiskt.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna