Så förändras kroppen när du slutar röka – 10 saker som kommer få dig att fimpa direkt

Att rökning är ohälsosamt är ingen nyhet, men många känner inte till de enorma effekter som faktiskt sker i kroppen när en person slutar att röka. Nikotin är beroendeframkallande och det är därför inget konstigt att många har svårt att lägga av, men det är aldrig för sent att göra kroppen en avgörande tjänst, det gäller bara att ha styrkan. 

Förutom att du sparar en hel del pengar om du slutar röka så finns det många hälsofördelar som alla bör känna till. Här är 10 saker som händer i kroppen om du fimpar ciggen.

1. Efter 20 till 30 minuter: 
Ditt blodtryck och din puls sjunker. Händerna blir varma.  

2. Efter åtta timmar: 
Syrenivåerna i blodet ökar, och efter bara tolv timmar börjar kolmonoxidet i blodet sjunka till normal nivå. 

3. Efter 48 timmar: 
Ditt smak- och luktsinne förbättras. En av de saker som de som slutar röka märker av mest. Plötsligt kan du njuta av fler härliga smaker. 

topnatthapon

4. Efter tre dygn: 
Du kommer att uppleva abstinensbesvär, men håll ut. Tre dygn efter din sista cigarett så kommer dina luftrör att börja slappna av. Om du inte tänkt på att din andning varit ansträngd så kommer du att märka det nu. Detta gör att det blir enklare att göra fysiska aktiviteter.  

5. Två till tre veckor efter att du slutat röka: 
Efter den här tiden har du blivit mer uthållig, samt fått bättre cirkulation och bättre funktion i lungorna. 

6. En till nio månader efter att du slutat röka: 
Efter den här tiden har dina lungors funktion förbättrats märkbart vilket minskar risken för slem och infektioner. Du kommer också att känna att du har mer energi. 

7: Efter ett år: 
Efter den här tiden har du halverat risken för hjärtsjukdomar. 

8. Efter fem år: 
Fem år efter att du rökt din sista cigarett så har du istället för att öka risken för olika former av cancer – halverat den. Du är inte heller längre i den stora riskzonen för stroke.

9. Efter 10 år: 
Lungcancer är en av de vanligaste problemen bland rökare och något som skördar många liv. Efter 10 år har du halverat risken för detta. 

10. Efter 15 år: 
Det är faktiskt aldrig för sent att sluta röka. Även om du varit rökare en del av ditt liv så kommer risken för tidig död att vara lika liten som för någon som aldrig rökt, bara du varit rökfri i 15 år. Du får också att ovan nämnda hälsofördelar.

Summa summarum, det här är det positiva som händer om du står emot den första tidens abstinensbesvär: 

  • Du får mer energi.
  • Du blir mer uthållig, vilket kan ge bättre fysisk form. 
  • Du får bättre andning.
  • Du minskar risken för sjukdoma roch infektioner.
  • Du halverar risken för cancer och hjärtsjukdomar.

Källa: Visual.ly

Dessa anledningar är bra att ha i åtanke om man vill sluta röka. Dela gärna om du vet någon som kan motiveras eller inspireras av dessa punkter.