Så kan du bota din migrän – genom att ändra kosten

Många svenskar lider av migrän. Om du inte själv haft migrän så känner du förmodligen någon som har det – och vet hur jobbigt det kan vara.

Migrän kan se ut olika för olika personer men gemensamt för alla brukar vara en väldigt kraftig huvudvärk. Vissa kan även få synrubbningar och bli känsliga mot ljus och ljud. En del blir även kraftigt illamående och kräks.

Vanliga huvudvärkstabletter brukar inte hjälpa den som drabbats av migrän, men det finns andra läkemedel som kan hjälpa. Men det bästa är ju förstås att förebygga så att man inte drabbas från början. 

Det finns flera sätt att göra detta – forskning visar nämligen att den som lider av migrän kan ha brist på vissa vitaminer i kroppen.

Läs mer här nedan om hur du kan förebygga migrän.

Enligt den amerikanska läkaren Dr. Weil drabbas 17 procent av alla kvinnor och 6 procent av alla män av migrän någon gång i livet. Vissa drabbas hårdare än andra, och en del har så stora problem så att de måste sjukskriva sig från jobbet med jämna mellanrum.

Det finns många orsaker till att man drabbas. En del forskare menar att väderomslag kan trigga migrän, särskillt för de människor som bor i varma områden. Det kan även finnas genetiska orsaker.

Ny forskning visar faktiskt att det finns orsaker som man kan påverka själv. Vissa människor kan nämligen ha en vitaminbrist som förvärrar symptomen. Forskning visar att en brist på folsyra, vitamin B6, vitamin B12 och vitamin D kan trigga migränen. Om du har en brist på dessa vitaminter i din dagliga kost ökar risken för migrän med 300%.

Enligt Dr. Weil finns det även en rad livsmedel som kan trigga migrän. Här är en lista på produkter som du bör undvika om du har lätt för att drabbas:

– Ansjovis
– Avocado
– Banan
– Koffein
– Lagrad ost
– Choklad
– Citrusfrukter
– Fikon
– Sill
– Linser
– Jordnötter
– Ärtor
– Processat kött (till exempel korv och skinka)
– Russin
– Hallon
– Röda Plommon
– Sardiner
– Sojasås
– Vin

Förutom att äta rätt så får vi inte glömma hur viktigt det är med sömn. Andra triggers förutom sömnbrist kan vara: hoppa över måltider, blinkande ljus eller starkt luktande kemikalier eller parfym.

Om du får migrän ofta bör du fundera över om du äter mycket av livsmedlen ovan, eller om du kan ha en brist på någon av vitaminerna. Tänk också på att sova ordentligt!

Känner du någon som ofta har migrän och skulle ha nytta av den här informationen? Dela med dig till dina vänner!

Publicerad av Hälsobibeln, gilla gärna för fler hälsosamma tips