Foto: Johan Nilsson / TT, CORNELIUS POPPE/NTB/TT

Så kan hundratusentals dödsfall undvikas – forskarna om insatserna som kan rädda liv

Multiresistenta bakterier kopplas till fem miljoner dödsfall om året. Många av dem kan undvikas genom befintliga vaccin, rent vatten och bättre hygien. Det är slutsatsen i en internationell rapport som uppmanar till snabb handling.

Nästan fem miljoner dödsfall om året kopplas till infektioner med multiresistenta bakterier globalt. Men genom att arbeta bättre med vaccineringar och förebyggande åtgärder som hygien och tillgång till rent vatten kan 750 000 av dessa förhindras, enligt ett flertal artiklar i tidskriften Lancet som skrivits av flera internationella forskare.

MALMÖ 2021-01-12. Foto: Johan Nilsson / TT

De uppmanar till handling för att minska de stadigt ökande dödsfallen som orsakas av bakteriella infektioner och antibiotikaresistens.

Att bakterier utvecklar resistens mot antibiotika har flera orsaker. Felaktig och överdriven användning är stora bovar, när antibiotika används i fall där det inte behövs. Därför behövs nya antibakteriella läkemedel och satsningar på sådana, skriver forskarna.

”Stort hot mod nyfödda världen över”

Men att undvika att bakterieinfektioner sprids är en minst lika viktig åtgärd, enligt forskarna. Det handlar om att bättre rengöra och sterilisera sjukvårdsutrustning, tvätta sår och ha säkra rutiner vid operationer. Men det kräver i sin tur tillgång till rent vatten och möjligheter att kunna tvätta.

Enligt Lancetförfattarna måste världen blir bättre på att arbeta för att hela världens befolkning har tillgång till sådant.

“Antibiotikaresistens är ett stort hot mot nyfödda världen över. En tredjedel av alla dödsfallen bland bebisar orsakas av infektioner och hälften av dessa av sepsis”, skriver forskarna.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev