Så avslöjar ditt bajs saker du inte visste om din hälsa.

Brukar du kolla på ditt bajs? Formen och färgen på ditt bajs kan avslöja mer om dig än du tror. Det kanske låter konstigt, men om du lutar dig lite närmare och studerar toan efter att du bajsat kan du faktiskt lära dig viktiga saker om din hälsa.  

Konsistens på bajset

Det första du ska undersöka är konsistensen på bajset. Den kan tala om för dig om du druckit för lite vatten under dagen, eller om du kanske behöver fylla på med mer grönsaker.

Separata hårda klumpar.

Vad det säger om dig: Du har fått i dig för lite fibrer och vätska. Drick mer vatten och ät lite frukt och grönsaker.

bajs_illustrationer-01

Korvformat, slätt och mjukt:

Vad det säger om dig: Optimalt bajs! Det är precis så här det ska se ut, grattis!

bajs_illustrationer-02

Vattnigt utan hårda bitar:

Vad det säger om dig: Du har troligtvis fått diarré! Diarré beror ofta på virus eller bakterier, eller på att man ätit något man inte tål. Se till att dricka riktigt mycket vätska för att kompensera för den vätska du förlorar. Annars riskerar du att bli uttorkad.

bajs_illustrationer-03

Korvformat men klumpigt:

Vad det säger om dig: Ditt bajs är på väg att bli hårda klumpar, du behöver få i dig mer vatten och fibrer.

bajs_illustrationer-04

Mjuka klumpar med knöliga kanter:

Vad det säger om dig: Det här är en helt normal konsistens om du bajsar flera gånger om dagen.

bajs_illustrationer-05

Korvformat men med sprickor på ytan:

Vad det säger om dig: Det här är normalt. Men sprickorna i bajset tyder på att du borde dricka lite mer vatten.

bajs_illustrationer-06

Fluffiga bitar med raggade kanter och mjuk konsistens:

Vad det säger om dig: Det är normalt, men betyder att bajset är på väg att bli diarré.

bajs_illustrationer-07

Mjukt och klibbigt. Fastnar på sidan av toaletten:

Vad det säger om dig: Det är för mycket olja i bajset. Det kan betyda att din kropp inte absorberat fett som den ska. Sjukdomar som kronisk pankreatit kan göra så att kroppen inte kan ta upp fett.

bajs_illustrationer-08

Färg på bajset

Om du lider av någon sjukdom kan du ibland se det genom färgen på bajset. Här är de olika färgerna som du ska hålla koll på:

bajs_illustrationer-09

Brunt bajs:

bruntbajs

Det här är alldeles normalt, ditt bajs ska vara brunt. Den bruna färgen kommer från gallan som och uppstår under matsmältningen.

Grönt bajs:

gröntbajs

Den gröna färgen tyder på att maten rör sig för fort genom din kropp. Det kan också betyda att du ätit väldigt mycket gröna grönsaker, eller något annat med grönt färgämne i.

Gult bajs:

gultbajs

Oljigt, illaluktande gult bajs beror på överblivet fett och kan ha flera orsaker, som matintolerans eller brist på de enzymer som bryter ned fett. Det kan finnas brister i bukspottkörtelns förmåga att tillverka enzymet eller något som blockerar transporten. Det här kan du behöva kolla upp på en vårdcentral.

Svart bajs:

svartbajs

Svart bajs kan bero på att du blöder i magen eller tarmen. Det kan i värsta fann bero på cancer och bör kollas upp. Men innan man får panik bör man fundera på om man nyligen ätit massa lakrits eller blåbär som också kan göra bajset mörkt/svart.

Ljust grått eller nästan vitt bajs:

vitbajs

När bajset saknar sin bruna färg betyder det ofta en brist på galla som är det som ger den bruna färgen. Bristen kan ha flera orsaker som en blockering av gallstenar, inflammation i bukspottkörteln eller problem med levern. Om ditt bajs ser ut så här under en längre tid bör du kontakta en läkare.

Rött bajs, eller fläckar av blod i bajset:

Blod i avföringen kan i värsta fall vara ett tecken på cancer. Blodet kommer från ett sår som blöder längs tarmen. Ofta i den senare delen eftersom blodet blir svart efter cirka 14 timmar i matsmältningskanalen. Blödningen kan också komma från hemorrojder, inflammerade tarmfickor eller andra sår i tarmen. Boka tid på vårdcentral för undersökning. Om det sker sällan behöver det inte vara något farligt, men sker det mera regelbundet bör det absolut kollas upp av läkare.

Hur ofta ska man bajsa då?

De normala är att man bajsar 1-2 gånger om dagen, men vissa gör det oftare eller mer sällan. Det finns inget rätt eller fel så länge du mår bra.

Kom ihåg: Ser något annorlunda eller konstigt och blir orolig ska du alltid kontakta en läkare. Går hellre till doktorn en gång för mycket än en gång för lite!

Dela gärna vidare den här informationen om du tycker att fler borde ha koll på detta.