Skolan lär barnen att memorera, inte att tänka. Hans film visar vad våra barn egentligen borde lära sig.

Vad är det som uppmuntras och ger höga betyg i skolan? Jag minns när jag gick i skolan, då handlade mycket om faktainlärning och vem som lyckas memorera mest. De eleverna fick ofta höga betyg och lyckades bra på proven. Men är det egentligen det som är viktigt? Jag har inte något bra svar på det, men många anser att vårt nuvarande skolsystem är omodernt och att det fungerar inte längre. Filmen ”Most likely to succeed”, av Greg Whiteley, visar att skolan och skolsystemet inte fungerar så bra som det borde. Skolan fokuserar nämligen för mycket på att barn ska att memorera fakta, samtidigt som de misslyckas med att lära barnen att tänka kritiskt och innovativt, egenskaper som är nödvändiga i dagens samhälle.  

– Skolsystemet har brustit, det är i alla fall omodernt. Vi har ett system som utvecklades för över hundra år sedan och alla har en en mental bild av hur en skola ska se ut, säger Larry Rosenstock, grundare av skolorna ”High Tech High” i Kalifornien, till Huffington Post.

Källa

skolan1

Enligt Tony Wagner på Harvard har skolan haft fel fokus under många år.
– Det största fokuset har legat på kunskap. Hela idén är att du klarar dig bättre om du kan mer och att det enda sättet att lära sig mer är via läraren. Men det behöver inte vara så längre. I dag är kunskap gratis, den finns i varenda pryl som går att få internetkoppling i, och kunskapen på internet växer och förändras hela tiden, säger Tony Wagner till Huffington Post.

Han får medhåll av Ted Dintersmith, som har producerat filmen ”Most likely to succeed”.
– Det som unga barn i dag kommer att överleva på är förmågan att vara kreativ och innovativ. Som skolan ser ut nu så är eleverna fast i 12 till 16 år i en miljö som varken lär dem att vara kreativa eller innovativa, säger han.

Men det finns skolor som har förändrat sättet de lär ut på för att barnen ska bli anpassade till dagens verklighet. Skolan ”High Tech High” använder sig av en annan metod än vanliga skolor. Istället för att fokusera på fakta och datum får eleverna lära sig att verkligen förstå historiska händelser och de får jobba med projekt som kräver ett kreativt tänkande och matematisk förståelse snarare än bara uträkningar. Och det går bra för eleverna. 98 procent av skolans elever har tagit sig vidare till college efter studenten.

Här kan du se trailern till Greg Whiteleys film ”Most likely to succeed”. I filmen letar Whiteley upp de skolor som har hittat nya och annorlunda sätt att undervisa barn, och tar reda på hur de har gått till väga. Det här får i alla fall mig att tänka till ordentligt.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.