Skolans succérecept: Meditation istället för kvarsittning gör eleverna lugnare

På många skolor handlar kvarsittning om att sitta i en lektionssal, begrunda vad man gjort och ta igen skolarbete.

Men inte på alla skolor. Robert W. Coleman Elementary School i amerikanska Baltimore har nämligen testat ett annat grepp – genom att erbjuda eleverna meditation istället för den sedvanliga bestraffningen.

Att ge elever som missköter sig kvarsittning eller avstängning må vara en god grundidé, men det är knappast en problemlösning som fungerar i långa loppet. Den insikten fick Robert W. Coleman School för ungefär två år sedan – varpå de bestämde sig för att prova något annat.

Idén? Övningar i meditation och andning för att kunna koppla av – och samtal med beteendevetare för att prata igenom vad som har hänt.

Så istället för att bli bestraffad eller skickad till rektorn får eleverna gå raka vägen till ”Mindful Moment Room” – en mysig liten oas med ljusa färger, dekorationer och kuddar.

Metoden är ett samarbete med den ideella organisationen Holistic Life Foundation och sedan starten för två år sedan har inte en enda elev på skolan blivit avstängd.

Så här säger en femteklassare som använde sig av sina nyfunna kunskaper inför ett stort prov:

– Jag tog några djupa andetag för att hålla mig lugn och bara göra klart provet. När alla runt omkring dig är högljudda, försök bara att stänga ute det… och vara dig själv, göra din andning, säger eleven till Hello Giggles.

Dela gärna vidare om du tycker att det är en intressant metod som fler skolor borde testa!