Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Sömnexpert: Ingen under 55 år borde gå till jobbet innan klockan 10.

Brukar du kommer för sent till jobbet på morgonen? Dela då genast den här artikeln med din chef. Du gör nämligen helt rätt i att sova lite längre.

Ingen under 55 år ska behöva börja jobba innan kl. 10 på morgonen, och ungdomar ska ha sovmorgon till klockan 11. Det säger en av Storbritanniens ledande sömnexperter Paul Kelley till Daily Mail.

Han likställer dagens arbetstider med tortyr.

– Det här är ett stort samhällsproblem. Idag är det norm att människor lider av sömnbrist. Vi har ett samhälle som sover för lite, och det är skadligt för kroppen eftersom sömnbristen påverkar både kroppens fysiska och psykiska system.

sova2

Paul Kelley arbetar på Oxford University och forskar på hur sömnen påverkar oss. Han berättar att vi inte kan påverka vår dygnsrytm, eftersom den styrs av solljuset.

– Du kan inte lära folk att gå upp en viss tid. Din kropp är alltid inställd på att följa solljuset och du är inte ens medveten om det eftersom kroppen rapporterar direkt till hypotalamus.

Hypotalamus är en del av hjärnan som styr kontrollmekanismer för bland annat blodtryck, kroppstemperatur, ämnesomsättning och sömn.

Kelley anser att alla under 55 år ska börja jobba tidigast klockan 10 på morgonen. Företag som tvingar sina anställda att gå upp för tidigt riskerar att få hälsoproblem bland sina anställda. Tonåringar bör få sovmorgon till klockan 11 och väldigt små barn som vaknar tidigt av sig själva bör börja vid 08.30.

Jag är själv väldigt morgontrött och skulle tycka att det vore underbart att börja jobba klockan 10. Dock tror jag risken är stor att jag skulle gå och lägga mig senare då och ändå få lika lite sömn…

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.

 

Läs mer om...