Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Studie visar: Bastubadare lever längre.

Se hit alla bastubadare!
Bastubad är nämligen hälsosamt och förlänger livet. Men man vet inte varför.
Det är en finsk studie, publicerad i medicintidskriften JAMA Internal Medicine, som visar att de som bastar flera dagar i veckan sänker risken för hjärt-kärlsjukdomar och förlänger livet, skriver DN.
– Utifrån våra resultat kan vi rekommendera att saunatraditionen tas upp överallt. Det behövs dock mer forskning kring vilka mekanismer som gör bastubad till en hälsosam vana, säger hjärtläkaren och forskaren Jari Laukkanen vid Östra Finlands Universitet i Kuopio, till UNT.

2 300 män i medelåldern deltog i studien, som pågick under en 20-årsperiod. Det gjordes hälsokotroller och männen fick frågor om sina livsstil. Under de två decennierna avled 929 av männen.

I analysen av studien finns ett samband mellan de som har avlidit och deras bastubadande. Bland de män som bastade fyra till sju gånger i veckan var dödligheten hela 40 procent lägre, jämfört med de som bastade 1 gång i veckan.

För männen tillbringade 19 minuter eller mer i bastun var risken för plötslig hjärtdöd halverad jämfört med männen som var inne mindre än elva minuter.

Enligt forskarna kan inte resultaten förklara av att de flitigare bastarna var friskare i utgångsläget.

Nu planerar forskarna att gå vidare och göra en studie på kvinnor.
– Vi planerar också studier som undersöker om bastubad sänker risken för död i hjärt-kärlsjukdomar även för kvinnor, säger Jari Laukkanen till UNT.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna

 

Läs mer om...