Fullsatta plan till Gran Canaria – nu rusar svenskarna till Arlanda: ”Vill komma bort från tristessen”

I takt med att allt fler vaccineras börjar samhällen att öppna upp igen. Det märks inte minst på Arlanda, dit svenskarna vallfärdar för att flyga utomlands. Under torsdagsmorgonen lyfte två fullsatta plan med svenskar till Gran Canaria.

– Man vill komma bort från tristessen, komma i väg en sväng, säger 29-årige Victor Lif till Expressen.

Det har gått över ett år sedan pandemin utbröt och samhället började stänga ner. Under flera veckor vittnade folk om ett Arlanda som ekade nästintill tomt, på grund av inreseförbud och osäkerheten kring resor utomlands. 

För många blev suget att resa utomlands för stort sommaren 2020, vilket gjorde att många bokade charter trots hårda restriktioner och en osäkerhet om hur det skulle kunna bli. 

Stoppade flyg från Sverige

Efter att det första charterflyget från Sverige till Grekland lyft valde Grekland att stoppa nästa, då svenskarnas ankomst gjorde lokalbefolkningen oroliga. 

Arlanda. Selfies. Charter.
Svenskar påväg på charter. Foto: TT

Efter det har åsikterna om huruvida det känns säkert att resa utomlands gått isär. I början av året kunde dock de stora resebolagen konstatera att svenskarna började känna sig tryggare. 

I februari bekräftade både Tui och Ving och att trycket på deras bokningssystem ökat kraftigt.

– När väl världen börjar öppna upp igen är en reseboom att vänta, sa Anna Hagberg, informatör på Ving, till Aftonbladet när hon intervjuades i februari i år. 

Allt fler bokar resor utomlands

Att fler vaccineras och att fler samhällen början öppna igen verkar sätta fart på svenskarna. Under torsdagsmorgonen rapporterar Expressen om fullsatt flyg som lyfter från Arlanda till Gran Canaria. 

Två av de som valt att resa utomlands redan nu är kompisarna Daniel Lundqvist, 30, och Victor Lif, 29, som vill komma bort från tristessen och tjuvstarta sommaren.

Tui. Charter.
Foto: TT

Emma Lundgren, 23, och Alexander Heiskanen, 22 ska även de åka för att få ett avbrott i vardagen och den senaste tiden som de beskriver som stressig. 

– Det har varit mycket jobb och sådant. Det var nog först igår som vi faktiskt förstod att vi skulle åka, säger Alexander Heiskanen till Expressen.

Vad tycker du om det här? Är du trygg med att resa utomlands nu? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);