Bröderna pekades felaktigt ut som 4-årige Kevins mördare – kräver ersättning av regeringen

Som barn blev bröderna anklagade för att ha dödat 4-årige Kevin i Arvika.

Tjugo år senare friades bröderna från misstankarna och allvarliga brister i polisutredningen avslöjades.

Nu begär bröderna att regeringen av nåd ska betala dem ersättning för deras lidande, skriver TT.

2018 Robin Dahlén och Christian Karlsson friades från alla brottsmisstankar av mordet på Kevin. Och förra året, sommaren 2020, ansökte bröderna om skadestånd från staten.

Brödernas juridiska ombud argumenterade för att de inte har haft en normal uppväxt eller ett normalt liv efter att ha pekats ut som skyldiga till mord som barn.

Uppgifterna spreds till allmänheten och har haft en mycket stor påverkan på brödernas rätt till privatliv genom att kasta ett negativt ljus över deras rykte och moraliska integritet”, skrev en av brödernas ombud i skadeståndsansökan rapporterar Expressen.

Nekades på grund av preskription

Summan var på tio miljoner kronor vardera för ideell skada. Men det blev nej från justitiekanslern (JK), eftersom det gått för lång tid.

– Det drabbar dem oerhört hårt. Med tanke på de mycket långtgående skador de drabbats av är det inte rimligt att de inte kan begära skadestånd med hänvisning till preskription, säger Alparslan Tügel, ombud för Christian Karlsson.

Lämnat in begäran till regeringen

Men enligt Justitiekanslern fanns dock en chans kvar för bröderna att få pengar. Regeringen kunde nämligen besluta om ersättning ”ex gratia”, det vill säga av nåd.

Nu kan TT berätta att bröderna och deras ombud under fredagen lämnat in en begäran till regeringen om ersättning ex gratia.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);