Livsfarlig trend med hostmedicin sprids bland unga – nu varnar polisen för allvarliga riskerna

En ny farlig trend sprids bland ungdomar och unga vuxna i Västernorrland.

Nu varnar polisen för att ungdomarnas berusningsmetod i värsta fall kan leda till döden, rapporterar SVT Västernorrland.

Ungdomstrenderna sprids som en löpeld genom landet och varierar ständigt.

Vissa av dem är ofarliga medan andra kan få allvarliga konsekvenser.

Tidigare i år varnade polisen i Stenungsund, Tjörn och Orust för en ny ungdomstrend vid namn ”Sotning”. Det efter att en pojke fått föras till sjukhus med ambulans efter att själv ha testat trenden som går ut på att man ska andas in avgaser från ett avgasrör.

Och tidigare i somras varnade Flens kommun för att det kommit till deras kännedom att allt fler ungdomar i kommunen inhalerar lustgas i berusningssyfte.

Nu varnar polisen för ytterligare en trend som som sprids bland ungdomar och unga vuxna. Den här gången är det en ”läskdrog” som går under namnet ”Lean” eller ”Purple drank”.

– Ser man förpackningar med namnet ”Purple” så bör det uppmärksammas, säger Henrik Blusi, områdeschef för polisen i Sundsvall-Timrå till SVT Västernorrland.

”Berusar sig”

Läskdrogen är en kombination av Kodein som är receptbelagd hostmedicin, läsk och godis med fruktsmak och har en stark lila färg, därav namnet ”Purple drank”.

– Det här är smärtlindrande medicin som används inom sjukvården. Nu används det för att berusa sig, säger Henrik Blusi till SVT.

Och berusningsmetoden är långt ifrån ofarlig.

– Det kan få följder att man kan få andningssvårigheter eller att andningen till och med kan sluta fungera. Det kan också leda till överdos eller dödsfall.

Varnar för ”godisdrog”

Att droger förtäcks i formen av godis är ett problem som polis och tullar runt om i världen har brottats med i flera år.

I mitten på oktober upptäckte Tullverket en ny, oroande trend. Flera försändelser med knarkgodis innehållande syntetisk cannabinoid, 5F-EDMB-PICA, har under hösten stoppats – ett ämne som kan vara 2 till 100 gånger starkare än vanligt THC.

Godistrenden är farlig då det är en stor risk att man överdoserar eftersom knarket har en fördröjd effekt, och det inte heller går att förutse hur stark drogen är.

ungdomar
Genrebild. Foto: Shutterstock

Något som kan leda till allt från illamående, trötthet och muntorrhet. Till allvarligare symtom som njursvikt, hjärt- och kärlpåverkan och i värsta fall dödsfall.

– Specifikt för godis är också att du har en fördröjd effekt jämfört med om du skulle röka cannabis. Effekten kommer efter mycket längre tid så det finns en stor risk att man kanske äter några godisar, får inte den effekt man tror man ska få, och så äter man lite till. Och så händer det fortfarande ingenting så man äter ännu lite mer. Sen när effekten väl kickar i gång har man fått i sig jättemycket. Så det är väldigt stor risk att man oavsiktligt överdoserar, säger Jenny Åberg till TT.

DELA den här artikeln för att varna alla där ute och så att ingen råkar illa ut. Var uppmärksamma!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);