Efter kommunens vägran – Svenska folket har samlat in hundratusentals kronor till bröderna i Kevin-fallet

När Arvika kommun tog beslutet att bröderna i Kevin-fallet inte får någon ersättning startade arvikabon Sanna Karlsson, grundare av Arvikahjälpen, en insamling till bröderna.

Idag, en vecka efter start, är insamlingen uppe i hundratusentals kronor.

Dagen innan julafton 2021 startade Sanna Karlsson Facebookgruppen ”Arvikahjälpen”, det i syfte att hjälpa behövande Arvikabor med allt från julklappar till barnen eller annat som hör julen till.

Gruppen växte i rasande fart och snart hade gruppen blivit en hjälpande hand för både fattigpensionärer, människor med försörjningsstöd och andra som behöver ekonomisk stöttning i vardagen.

– Vi har hjälpt en ensamstående pappa med att fylla upp en hel lägenhet till honom och hans barn. Vi har hjälpt till med matkassar, kläder, räkningar. Allt möjligt, säger Sanna till Newsner.

– Folk är verkligen hur hjälpsamma som helst och många säger att jag har fått folk att se på samhället på ett annat sätt. Tidigare har folk inte insett att vi har hemlösa i Arvika, att det finns fattigpensionärer som inte har råd med mat eller att barnfamiljer har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Insamling till bröderna i Kevinfallet

Men förutom den ständiga insamlingsverksamheten som pågår varje dag så blev det en stor vändning för gruppen i förra veckan när Sanna beslutade sig för att starta en insamling till bröderna i Kevin-fallet.

– När jag fick höra att Arvika kommun inte kommer betala skadestånd eller be om ursäkt så kände jag att vi behövde göra något, berättar Sanna för Newsner.

– Jag hann varken prata med Gunnar eller Miranda som också är med och driver Arvikahjälpen utan jag satt där på kvällen och skrev det här inlägget på Facebook och när vi vaknade på morgonen hade det dragit igång, säger hon.

Tanken med insamlingen var en symbolisk summa, men på bara några dagar hade Arvikahjälpen samlat in över 120 000.

– Jag ville bara att de här killarna skulle veta att vi tänkte på dem. Men sedan började det delas och lokaltidningarna ringde. Sedan spred det sig ut över hela landet, säger Sanna och tillägger:

– Det är ju inte jag som har gjort det här. Det är ju vi alla tillsammans. Privatpersoner över hela Sverige som har bidragit.

”De är mer än värda det här”

Till en början skulle insamlingen avslutas nu på söndag, men efter att så många har engagerat sig kommer insamlingen fortsatt vara öppen.

Sanna, Miranda och Gunnar i Arvikahjälpen har ständig kontakt med Christian Karlsson och Robin Dahlén.

– De är så himla tacksamma och familjen tror ju att det är insamlingen som har gjort att Arvika kommun till slut ändrade sig och gav bröderna en officiell ursäkt.

Foto: SVT

Bröderna kan fortfarande få skadestånd, ex gratia, och deras ansökan bereds av regeringskansliet.

Sanna och de andra på Arvikahjälpen hoppas att insamlingen får politikerna att tänka till.

– Den här summan kanske kan visa var Sveriges befolkning står i frågan. Men oavsett vad som händer så kommer de få varenda krona i insamlingen. De är mer än värda det här. Det är hela deras uppväxt som påverkats och de kommer få göra vad de vill med summan, säger Sanna till Newsner.

Vad tycker du om det här?

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);