Vändningen efter kommunens beslut – nu kan bröderna i Kevin-fallet få skadestånd av staten

Trots att justitiekanslern avslog brödernas ansökan om skadestånd med hänvisning till att preskriptionstiden gått ut, kan de fortfarande få skadestånd ex gratia.

Nu bereds frågan av regeringskansliet, rapporterar P4 Värmland.

I augusti 1998 hittades fyraårige Kevin död vid en strand i Arvika. Två bröder, som vid tillfället var sju respektive fem år gamla, pekades felaktigt ut för att ha dödat Kevin. 

2018 friades bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson från alla brottsmisstankar och ansökte om skadestånd från staten. Summan var på tio miljoner kronor vardera för ideell skada.

Foto: Noella Johansson/TT

Brödernas juridiska ombud argumenterade för att de inte har haft en normal uppväxt eller ett normalt liv efter att ha pekats ut som skyldiga till mord som barn.

Uppgifterna spreds till allmänheten och har haft en mycket stor påverkan på brödernas rätt till privatliv genom att kasta ett negativt ljus över deras rykte och moraliska integritet”, skrev en av brödernas ombud i skadeståndsansökan rapporterar Expressen.

Kritik mot poliserna i Kevin-fallet

Kritik riktades även mot polisernas utredning i fallet. Och man menade att de förhörsmetoder som Christian Karlsson utsattes för bland annat liknade tortyr.

LÄS MER: Bröderna i Kevin-fallet nekas skadestånd – kommunen vägrar be om ursäkt: ”Inte begått några fel”

I skadeståndsansökningarna framgick det att bröderna aldrig formellt delgavs misstanke om brott. Men att de pekades ut som skyldiga till brott.

Men något skadestånd till bröderna blev det inte. Brödernas ansökan avslogs med hänvisning till preskription.

Advokaten hoppfull

Men nu meddelar Christian Karlssons advokat Alparslan Tügel att bröderna fortfarande kan få skadestånd, ex gratia, och att deras ansökan nu bereds av regeringskansliet.

– De allra flesta håller med om att det är helt oskäligt att de inte ska få ersättning för det lidande de varit med om på grund av en teknikalitet i lagstiftningen”, säger Alparslan Tügel till P4 Värmland.

När ärendet är färdigbehandlat, vill regeringskanseliet inte svara på, men enligt P4 Värmland kräver både Sverigedemokraterna och Moderaternas ledare Ulf Kristersson att regeringen ska betala ersättningen.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);