Polisens livsviktiga uppmaning – efter parkeringskaos på badplatser: ”Kan vara skillnad på liv och död”

Trots återkommande varningar fortsätter badsugna semesterfirare att felparkera sina bilar i anslutning till badplatser.

Det kan kännas oskyldigt för stunden men när räddningstjänsten blir kallad kan en felparkerad bil vara skillnaden på liv och död.

Midsommarhelgen har bjudit ett rejält sommarväder med uppåt 30 grader på flera håll i landet och än idag håller värmen fortfarande i sig.

Solen gassar och gör att många åker till landets badplatser för att svalka sig.

I och med det fylls parkeringsplatserna i anslutning till badplatserna snabbt ,något som gör att flera bilister parkerar där de behagar. Vilket snart leder till kaos.

Och trots att både polis och räddningstjänst varnar för riskerna med felparkeringar och trängsel uppstår kaoset år efter år.

Badplats, polis
Foto: TT

Polis ryckte ut till parkeringskaos

De senaste dagarna har polisen i Sundsvall fått rycka ut till ett antal ställen på Alnö.

Detta då flera bilar parkerats längs vägen och i kurvor i anslutning till badplatser. Parkeringer som kan innebära direkt fara om olyckan är framme och räddningstjänsten inte kommer fram som de ska.

”Felparkerade fordon kan hindra utryckningsfordon vid exempelvis drunkningslarm eller akut sjukdom”, skriver polisen på sin hemsida och tillägger:

”Då det kan vara skillnad på liv och död att utryckningsfordon kommer fram uppmanar polisen trafikanter att följa trafikreglerna och parkera så att det finns gott om plats för utryckningsfordon att komma fram”.

Även i fjol var felparkeringarna ett faktum.

Felparkerade bilar hindrade utryckning

I juli 2021 fick räddningstjänsten i Ystad larm om en eventuell drunkning. En pojke hade försvunnit från stranden och ambulanspersonal åkte genast mot platsen.

Men väl vid stranden kom de inte fram. Och det på grund av felparkerade bilar och cyklar.

LÄS MER: Pojke försvann från strand – ambulans hindrades av felparkerade bilar: ”Tråkigt att se”

Parkeringskaoset höll i sig och samma kommun svarade senare med man att både ge böter och forsla bort bilar som parkerat fel.

”Är du osäker, chansa inte. Det kan både bli farligt och dyrt. Fordon som parkeras olagligt kommer att bötfällas och de fordon som står i vägen kommer att transporteras bort”, skrev varnade kommunen.

LÄS MER: Ambulanspersonal slår larm – badgästerna står i vägen när räddningstjänst försöker rädda liv: ”Förkastligt”