Ambulanspersonal slår larm – badgästerna står i vägen när räddningstjänst försöker rädda liv: ”Förkastligt”

Felparkerade bilar vid badplatser ställer till stora problem för polis- och ambulanspersonal i deras utryckningsarbeten.

Men så gör även nyfika människor som gärna vill vara nära för att iaktta räddningsarbetet när olyckan väl är framme.

– Jag tycker inte att det är okej, säger ambulanssjuksköterskan Ingemar Karlsson i ett Facebook-inlägg.

Sommaren är och många har semesterplaner. När solen steker över Sverige ökar trycket kring badplatserna och många är ivriga i hopp om att hitta en plats på stranden.

Kring badplatserna kan det i flera fall vara begränsat med parkeringsplatser vilket gör att vissa gör en fuling och hittar sin egen lilla yta för att ställa bilen på.

badplats, massa folk
Foto: Matthias Schrader/TT

Felparkerade bilar

Men en felparkerad bil innebär också en risk för begränsad framkomlighet för räddningstjänst och polis i deras utryckningsarbete. 

I kritiska situationer där det är ont om tid – kan en felparkering bli skillnaden för om en ambulans hinner till platsen, eller inte.

”Låt oss nu hjälpas åt att påminna varandra om varför det här är så pass viktigt! Vi vill alla kunna njuta av varma sommardagar vid stranden, men när det värsta händer så behöver vi, tillsammans med ambulans och räddningstjänst fort kunna ta oss till platsen – respektera därför våra trafikregler som finns där av en anledning. Var rädda om varandra – att parkera rätt kan rädda liv!, skrev Jönköpingspolisen i ett Facebook-inlägg.

🆘 Lystring! 🆘Sommar, sol och värme! ☀️Vi har haft ett par fantastiskt fina dagar det senaste, vilket gjort att många…

Posted by Polisen Jönköping on Sunday, June 20, 2021

”Människor tränger sig fram”

Felparkerade bilar är ett återkommande problem i semestertider. Men nu belyser även vårdpersonalen ett annat problem och vädjar om folkets förståelse. Vilket även Expressen skrivit om.

Ambulanssjuksköterskan Ingemar Karlsson, menar att nyfikna människor riskerar at hindra vårdpersonalens arbetete på plats – när olyckan väl är framme.

– Människor tränger sig fram för att se vad vi håller på med. De hindrar vårt arbete, blockerar vägar och stör. Ur ett etiskt och medmänskligt perspektiv är det helt förkastligt. Jag tycker inte att det är okej, säger Ingemar Karlsson enligt ett Facebook-inlägg som publicerats på Sahlgrenska Universitetssjukhus Facebook-sida.

ambulans
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vill att folk håller avstånd

Han menar att det är viktigt att den som larmat 112 stannar vid platsen för att vägleda ambulansen rätt. Men han vädjar även om att övriga badgäster runtomkring, gärna får agera – genom att hålla avstånd.

– Ni som är runt omkring: ta ett steg tillbaka. Jag tänker på Christian Eriksen och det danska landslaget. Deras agerande är klockrent. Tillför man ingenting i själva omhändertagandet så ska man backa, säger Ingemar Karlsson till Expressen och fortsätter:

–Det kanske är svårt att säga till allmänheten att skärma av händelsen så som danska laget gjorde, men budskap är att ta ett steg bakåt och valla plats för räddningspersonal. Var behjälplig för dem som har påbörjat räddningsinsatsen, men var inte vägen för räddningspersonal.

Ingemars vädjan till allmänheten

I Facebook-inlägget delar han nu med sig, i punktform, om hur han vill att allmänheten ska agera kring bad- och olycksplatser. Så här lyder ambulanssjuksköterskans punkter:

  • Bara parkera på angivna parkeringsplatser.
  • Respektera räddningsvägar. De är till för att räddningstjänst, polis och ambulans snabbt ska kunna komma fram.
  • Hålla sig ur vägen när räddningspersonal kommer springande till olycksplatsen.
  • Visa respekt mot patienten och ambulanspersonalen genom att inte stå nära och trängas.
  • Ta del av information på Svenska Livräddningssällskapet hemsida. Svenska HLR-rådet har också tips på sin hemsida om hur man förebygger drunkningstillbud och agerar när olyckan är framme.

Felparkerade bilar och nyfiken allmänhet försvårar arbetet för ambulansens livräddande arbete. Det blev inte minst…

Posted by Sahlgrenska Universitetssjukhuset on Monday, June 28, 2021

Nu hjälps vi åt att sprida den här information så att ambulanspersonalen kan fortsätta att rädda liv!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);