Gör dig av med fästingar på rätt sätt

Om du bor utanför stan, nära skogar, fält och naturen i allmänhet, är chansen stor (beroende på vilket land du kallar ditt hem) att du är väl bekant med fästingar.

Ja, dessa irriterande små djur älskar inget hellre än att äta blod från däggdjur, fåglar och i stort sett allt annat som de kan få in sina små sugproppar i. Och även om det inte låter så farligt (ingen människa kommer ju någonsin att dö av blodförlust till följd av ett fästingbett) så innebär fästingar en rad mycket verkliga problem.

Det är mer än troligt att du har hört talas om att fästingar kan bära på sjukdomar som sedan överförs till människor genom deras bett. Dessa inkluderar – men är inte begränsade till – borrelia och TBE.

Risker med fästingar

Detta är helt klart inget man vill drabbas av. De kan få allvarliga, livsförändrande konsekvenser om de inte behandlas, och det bästa sättet att ta itu med dem är naturligtvis genom att vidta försiktighetsåtgärder för att aldrig få dem i första hand. Ett ganska uppenbart sätt att begränsa dina chanser är att göra alla de rätta sakerna när det gäller fästingar. Du kan inte skydda dig hundraprocentigt mot dem, men du kan vidta åtgärder för att se till att du begränsar risken för att bli biten, vilket i sin tur begränsar risken för att du drabbas av någon av de ovannämnda sjukdomarna.

Så vad ska man göra om man upptäcker att en fästing har bitit sig fast? Det första steget är att ta bort den försiktigt och snabbt. Försök inte bara dra bort den med finger och tumme, eftersom det kan leda till att fästingens kropp lossnar från huvudet och lämnar den senare delen i huden. Använd i stället en fin pincett eller tång, ta tag i fästingen så nära huden som möjligt och dra försiktigt loss den i en enda kontinuerlig rörelse. Var försiktig så att du inte klämmer eller vrider fästingen, eftersom den då kan kräkas upp sitt innehåll i såret.

Så slänger du fästingar på bästa sätt

Nu kommer vi till nästa del: att göra sig av med fästingen på rätt sätt. Det kanske verkar så självklart som att bara slänga den i papperskorgen, men det finns faktiskt steg du bör ta för att säkerställa att just den fästing du har hittat aldrig kommer att livnära sig på blod – mänskligt eller annat – igen.

För bästa resultat ska du placera fästingen i en förseglad påse eller behållare för att förhindra framtida kontakt med människor och djur. Alternativt kan du linda in den i silkespapper och spola ner den i toaletten.

Tänk på att vissa veterinärer kan rekommendera att du tar med fästingen till mottagningen för identifiering och ytterligare bedömning om du har hittat den på ditt husdjur. Så det kan vara en idé att förvara den i en förseglad påse eller behållare trots allt.

Fästingar och husdjur

Med största sannolikhet kontrollerar du redan regelbundet om du har fästingar om du har husdjur, men det kan inte skada att påminna dig om hur viktigt det är. Fästingar är ofta mer aktiva under de varmare månaderna, även om de kan överleva minusgrader, så se till att du utför kontrollerna regelbundet under hela året.

Sök igenom ditt husdjur i områden som öron, armhålor, hudveck, tår och ljumskar genom att noggrant kamma igenom pälsen och känna efter små, fasta bulor på huden. Kom ihåg att om du håller ditt husdjur fästingfritt håller du i din tur dig och ditt hem fästingfria. Så det är verkligen värt att göra!

Om du har blivit biten

Det finns ett antal saker att se upp med om du misstänker att du har blivit biten av en fästing. Tidiga tecken på borrelia kan vara influensaliknande symtom, ledvärk och muskelvärk.

I andra fall kan det förekomma röda utslag runt bettstället, vilket tyder på en möjlig infektion. Vissa andra fästingburna sjukdomar kan ge feber, frossa och trötthet, så var särskilt uppmärksam om du upplever något av dessa symtom efter att ha blivit biten av en fästing.

Självfallet ska du alltid söka läkarvård om du tror att du lider av symtom som är relaterade till ett fästingbett. Tidig upptäckt och behandling av fästingburna sjukdomar kan bidra till att förhindra att allvarligare komplikationer utvecklas senare.

LÄS MER

 

Läs mer om...