Färgen på ditt öronvax kan säga mycket om din hälsa – detta borde alla veta

Det finns många signaler på att något inte står rätt till i kroppen – men det är inte alltid vi tänker på det.

Ta bara öronvax, som exempel. 

Som de flesta kroppsvätskor är det något vi sällan talar om, och vi är säkert många som inte brukar bry oss nämnvärt om vilken färg det har. Men att vara uppmärksam på öronvaxets färg och form kan faktiskt avslöja viktiga saker om vår hälsa – och om hur resten av kroppen mår.

Först och främst ska det sägas, att du ALDRIG ska trycka in örontops eller andra främmande föremål i hörselgången.

Dessa ska bara användas för den yttre delen av örat.

Öronvax skyddar örat mot damm och andra yttre partiklar.

Men öronvaxets olika olika färger och former kan också säga en del om hur kroppen mår.

Bli av med öronvax
Foto: Shutterstock

Varför får man öronvax?

Öronvax bildas av körtlar i hudens hörselgång. Och även om aspekten av vaxet inte är så trevligt så är det ofta naturligt. Öronvaxet skyddar nämligen örat mot damm och andra partiklar utifrån. Vaxet förflyttas långsamt bort och ut från örat och tar med sig skräp.

Bli av med öronvax?

Öronvax är oftast mjukt och tillverkas som sagt av körtlar i yttre delen av hörselgången. Men ibland kan en så kallad vaxpropp bildas i örat, denna täpper igen hörselgången och man kan känna som att man har lock för örat.

Om du vet att du har en vaxpropp finns saker du kan prova själv för att få bort den. Men ibland behöver man behandling, enligt Vårdguiden.

Bli av med öronvax
Foto: Wikipedia

Symtom vaxpropp

Vanliga symtom vid vaxpropp är att du hör sämre och att det känns som att du har lock för örat. Ibland kan du även uppleva att det kliar i hörselgången. Det kan även göra ont.

Om du får lock för örat efter att ha duschat kan det vara ett tidigt symtom på vaxpropp. Det beror på att vattnet har fastnat mellan vaxproppen och trumhinnan.

Vad betyder öronvaxet?
Foto: Shutterstock. Ibland fastnar lite av öronvaxet på hörlurarna.

Får mycket öronvax

Om du är vuxen och har en öronpropp kan du prova att behandla den själv. På apotek finns receptfria medel, så som exempelvis öronproppar och öronspray. Detta löser upp och mjukar upp vaxproppen.

Om det inte hjälper med receptfria medel eller om du börjar höra sämre eller om det rinner var ur örat ska du kontakta en vårdcentral.

Om du misstänker att ditt barn har en vaxpropp ska du kontakta en vårdcentral. Prova inte med receptfria medier först, uppger Vårdguiden.

Får mycket öronvax
Foto: Wikipedia

Vad betyder öronvaxet?

Vad betyder det egentligen när vaxet plötsligt ändrar skepnad och får en annan färg? Här nedanför kan du läsa om vad olika färger och former på öronvaxet kan ha för betydelse för hur din kropp mår.

Blött öronvax

En av de vanligaste typerna av öronvax är den klibbiga och gula. Den brukar ofta vara bra på att smörja hörselgången, och förhindra den från att bli torr och klia.

Vitt och torrt öronvax

Vitt och torrt öronvax är också vanligt. Personer som producerar mindre kroppsodör brukar ofta kunna ha denna färg på sitt öronvax.

Men det kan också tyda på att kroppen lider av vitaminbrist – särskilt då koppar- eller järnbrist.

Brunt eller svart öronvax

Gammalt öronvax som har funnits länge i örat brukar ofta kunna ha en mörkare färg. Men om du upptäcker brunt eller svart öronvax, så kan det också vara ett tecken på stress och att du behöver koppla av.

Svart öronvax kan också vara ett symptom på en svampinfektion i örat.

Blött öronvax
Foto: Shutterstock

Grått öronvax

Grått öronvax? Det kanske ser konstigt ut, men i själva verket är det bara ett tecken på att öronvaxet gör sitt jobb och skyddar örat – för ofta beror den gråa färgen helt enkelt bara på att det har samlats smuts i örat.

Rött/blodigt öronvax

Om du märker att ditt öronvax är rött eller blodigt så kan det vara en indikation på en skadad trumhinna eller hörselgång.

Det kan också vara ett tecken på att du har fått en öroninfektion. Om du upptäcker detta, så bör du alltid kontakta din läkare för att vara på den säkra sidan.

Får mycket öronvax
Foto: Shutterstock

Vätskande öronvax

Det är helt normalt att ha vätskande öronvax som rinner från hörselgången någon gång i små mängder, eftersom det betyder att örat rensas.

Men om det kommer i stora mängder, så kan det tyda på att du har en skada i innerörat – eller är på väg att få en öroninfektion av något slag. Även då kan det vara en god idé att kontakta din läkare.

Varför får man öronvax?
Foto: Shutterstock

Illaluktande öronvax

Även illaluktande öronvax kan tyda på någon form av öroninfektion, bland annat att det kan finnas någon form av blockering i örat.

Dela gärna artikeln med dina vänner så att de också håller koll på vad olika typer av öronvax kan betyda.

Om färgen på ditt öronvax avviker någon enstaka gång så behöver du sällan oroa dig. Men om du däremot märker att ditt öronvax har ändrat till någon färg du inte är van vid sedan tidigare, och att det fortsätter så, så bör du kontakta din läkare. Dela gärna den här informationen med dina vänner, så att de också lär sig vilka typer av öronvax man bör hålla ett extra vaksamt öga på. Kanske kan det hjälpa någon! #mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);