KD och V vill stoppa höjd svensk EU-avgift: Tycker att pengarna ska gå till äldreomsorgen och skolan

Här går Vänsterpartiet och Kristdemokraterna till gemensam attack.
Partierna vill stoppa en höjd svensk EU-avgift.
Vi vill att pengarna ska gå till de stora behoven i äldreomsorgen, skolan och i förskolan, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till TT, uppger Omni.

Nu gör Kristdemokraterna och Vänsterpartiet gemensam sak.

Anledningen? Båda partierna vill stoppa en höjning av Sveriges avgift till EU. På onsdagen debatteras EU av partiledarna i riksdagen.

STOCKHOLM 20191113 Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) anländer till den EU-politiska partiledardebatten i riksdagshuset. Foto: Claudio Bresciani / TT 

I samband med Storbritanniens utträde ur EU, ”Brexit”, har EU-kommissionen sedan tidigare antytt att avgiften för medlemsländerna kan komma att höjas med så mycket som 15 miljarder kronor – per år.

Det är just detta som både V och KD vill stoppa. Därför gör partierna ett gemensamt politiskt utspel i riksdagen i dag – för att dra i handbromsen om EU-avgiften.

– Vi tror att det kommer att bli väldigt dyrt för Sverige. Vi vill att pengarna ska gå till de stora behoven i äldreomsorgen, skolan och i förskolan. Vi är beredda att agera gemensamt, med gemensamma förslag som vi ska testa av redan i debatten för att forma en majoritet i riksdagen som gör det omöjligt för regeringen att gå med på en höjd EU-avgift till EU, säger V-ledaren Sjöstedt till TT.

Han menar att partiet ”inte litar på regeringen” i den här frågan.

Ebba Busch Thor står bredvid V-ledaren i den här frågan.

– Jag är glad att vi kan göra gemensam sak i den här frågan och sätta sakpolitiken i centrum och genom ett tydligt förhandlingsmandat från Sverige säkerställa att vi får ett nej till en helt orimlig höjning av den svenska EU-avgiften, säger KD-ledaren Busch Thor till TT.

Förra året betalade Sverige in cirka 41 miljarder kronor till EU. Då ville EU att Sverige skulle betala in ännu mer, men regeringen sade nej.

– Det är rimligt att Sverige, som ett rikare land, betalar mer. Men vi säger nej till att Sverige ska betala mycket mer, sade EU-ministern Hans Dahlgren (S) till SVT då.

På onsdagen är det exakt 25 år sedan som Sverige röstade ja till EU-medlemsskapet.

GÖTEBORG 2017-11-1 Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) skriver på ett avtal innovationsteknik och gröna lösningar vid besöket i Volvos bilfabrik under EU:s toppmöte för rättvisa jobb och tillväxt. Foto Björn Larsson Rosvall / TT

– EU är ett unikt fredsprojekt där länder blir starkare genom utbyte och handel, säger statsminister Stefan Löfven i inledningsanförandet i debatten i riksdagen.