LISTA: Här är kändisarna som är svenskarnas drömgäst vid julbordet – han är den oväntade favoriten

Svenska folket har sagt sitt. Drömgästen vid årets julbord är Anders Tegnell. Det visar Livsmedelsföretagens stora julunderundersökning.

Julen är här. Och trots att det blir ett annorlunda firande i år är julen något som många ser fram emot. Och i år blir högtiden kanske ännu viktigare att fira för många, nu när vi i lever i en så orolig tid.  

I Livsmedelsföretagens stora julundersökning 2020 har Demoskop frågat över 1000 svenskar hur det de kommer att äta, dricka och fira jul i år.

Julbord, svenskarnas drömgäst
Foto: Shutterstock och Wikimedia Commons

Svenskarnas drömgäst vid julbordet

På frågan”Vilken känd svensk person som har varit aktuell under senaste året skulle du helst bjuda in till ditt julbord?” (nästan 2000 svarande) svarade en majoritet av personerna Anders Tegnell.

Anders Tegnell är svenskarnas drömgäst vid julbordet
Foto: Wikimedia Commons

– Även om jag tror att de flesta helst av allt skulle vilja slippa prata mer om coronamutationer, smittspridningsteorier eller ytterligare restriktioner, kan jag förstå att man gärna skulle bjuda in årets i särklass mest omtalade svensk till sitt julbordsfirande, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

På en delad andraplats kom SVT:S USA-korrespondent Carina Bergfeldt och Vänsterpartiets förre partiledare Jonas Sjöstedt.

Vem är svenskarnas drömgäst vid julbordet
Foto: Wikimedia Commons
Drömgäst vid årets julbord
Foto: Wikimedia Commons

På tredjeplats hamnar den folkkäre skådespelaren Sven Melander och på fjärdeplats hamnar läkaren och författaren Anders Hansen. Och på en femteplats hamnar komikern och programledaren David Sundin tillsammans med skådespelaren Mia Skäringer.

Men allra flest svarar ”Ingen” på frågan om vem som är drömgästen vid drömbordet.  

– Det vanligaste svaret på frågan är faktiskt ”Ingen”, något jag tror att Anders Tegnell uppskattar och som inte är så konstigt. Julen är en tid som man först och främst vill fira med nära och kära, särskilt i år, fortsätter Jimmy Sandell.

Här är topplistan på kändisarna som är svenskarnas drömgäst vid julbordet

  1. Anders Tegenell, 9%
  2. Jonas Sjöstedt & Carina Bergfeldt, 8% vardera
  3. Sven Melander, 7%
  4. Anders Hansen, 5%
  5. David Sundin & Mia Skäringer, 4% vardera
  6. Jonas Gardell & Greta Thunberg, 3% vardera
  7. Laleh, 2 %
    Källa: Livsmedelsföretagen
Foto: Shutterstock

Vilken är svenskarnas favoriträtt på julbordet 2020?

Jimmy Sandell konstaterar att all den tid vi ofrivilligt har fått spendera hemma i år har lett till att vi har bakat, saftat, syltat och odlat som aldrig förr. Vi har helt enkelt ägnat mer tid åt matlagning.

– I kris söker vi trygghet och där har maten genom alla tider spelat en viktig roll, säger Sandell och fortsätter:

– Inför årets julhelg tror jag behovet av vardagseskapism är större än någonsin och att vi längtar efter att sätta guldkant på tillvaron med ett lyxigt och traditionsenligt julbordsfirande.

Men vad vill svenskarna helst äta på julbordet då? Inte helt otippat är det julskinkan som är favoriten i år igen. 25 procent svarar i undersökningen att julskinkan är favoriträtten. På andraplats kommer Janssons frestelse (16%) och sillen hamnar på en tredjeplats (12%).

Svenskarnas favoriträtt på julbordet
Foto: Shutterstock

Här är svenskarnas favoriträtt på julbordet

1. Julskinka 25 %
2. Janssons frestelse 16 %
3. Sill 12 %
4. Lax 8 %
5. Köttbullar 5 %
Källa: Livsmedelsföretagen

Här är populäraste drycken på julbordet (möjligt att ange flera svar i undersökningen)

1. Julmust 76 %
2. Julöl 46 %
3. Vatten 41 %
4. Snaps 39 %
5. Glögg 27 %
Källa: Livsmedelsföretage

Vem är din drömgäst vid julbordet? Dela gärna med dig av din åsikt i kommentarsfältet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);