Beskedet: Regeringen förlänger spritstoppet på krogarna

Den sedvanliga presskonferens vid 14 kompletterades med en av regeringen blixtinkallad presskonferens vid 08.10 under torsdagsmorgonen. De nya beskeden gäller bland annat distansundervisning i gymnasieskolorna och alkoholstoppet på krogarna. 

Under torsdagsmorgonen samlades statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren, utbildningsminister Anna Ekström, kultur- och demokratiminister Amanda Lind, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson för att ge besked om framtiden gällande restriktioner.  

Redan innan årsskiftet började landets gymnasieskolor bedriva sin undervisning på distans för att förhindra ökad smittspridning av covid-19. Under torsdagsmorgonens presskonferens meddelade statsminister Stefan Löfven att man förlänger den rekommendationen. 

Regeringen förlänger spritstoppet

En annan åtgärd som förlängs är spritstoppet. Tidigare i år meddelade regeringen att de förlänger det tidigare införda spritstoppet efter klockan 20.00 på krogarna, fram till och med 24 januari. Ett besked som mötte hårt motstånd från flera av landets stjärnkrögare

– Det är ju med väldigt kort varsel och det drabbar hela Sveriges restaurangnäring, leverantörer och alla samarbetspartners också. Det är en total katastrof, sa kocken Tom Sjöstedt, som äger restaurangen Lilla Ego i Stockholm till Aftonbladet då.

”En försiktig nedgång”

Det nya beskedet från regeringen är att spritstoppet förlängs till och med den 7 februari i år. Detta för att förhindra fortsatt smittspridning

– Vi ser en försiktig försiktig nedgång av smittspridning i vissa regioner. Men läget är fortsatt allvarligt, sa Stefan Löfven (S) under presskonferensen, där han betonade att sjukvården fortfarande är hårt belastad.

Foto: TT

Vid samma tillfälle uppmanade regeringen också kommuner att stänga icke-nödvändig verksamhet till den 7 februari. Samt att Arbetsmiljöverket får i uppdrag om en riktad tillsynsinsats med fokus på utsatta branscher, för att säkerställa att arbetsgivare följer gällande föreskrifter och regler.

Regeringen: Fortsätt jobba hemifrån

Statsministern poängterade också vikten av att jobba hemifrån om man har den möjligheten. 

– Att möjliggöra för personal att jobba hemifrån är det viktigaste en arbetsgivare kan göra just nu, sa statsminister Stefan Löfven.

Rekommendationen om att bära munskydd i kollektivtrafiken i rusningstid förlängs även den, till och med våren ut, meddelade statsministern.

Stefan Löfven
#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);