Efter masskritiken: Seaworld slutar med späckhuggarshower.

Igår meddelades att Seworld i San Diego ska sluta visa sin kritiserade späckhuggarshow. Beslutet innebär inte att späckhuggarna slipper vara fångar i bassänger, men är ett viktigt steg på vägen.

Senast 2017 kommer de istället visa upp valarna på ett sätt som fokuserar på deras ”naturliga beteende”, säger parkens vd Joel Manby, enligt Metro.

Istället för föreställningen där valarna underhåller besökarna så ska företaget skapa en upplevelseattraktion som fokuserar på deras ”naturliga miljö” och SeaWorld ska fokusera mer på att skydda arter än att använda djuren som underhållning.

Bildkälla

spack

Bakgrunden till att Seaworld gör dessa förändringar är att antalet besökare till parken har minskat. Efter dokumentären Blackfish, som ger en väldigt osmickrande bild av Seaworlds späckhuggarverksamhet, har människor världen över har protesterat mot deras verksamhet. Filmen handlar om späckhuggaren Tilikum och konsekvenserna av att hålla dessa djur i fångenskap.

För bara några veckor sedan förbjöds Seaworld att föda upp späckhuggare i fångenskap, ett beslut som hyllades världen över. Djurrättsorganisationer kräver att anläggningens elva späckhuggare släpps ut i frihet, och jag kan ju hålla med om allra naturligast blir det ju förstås om de får leva i det fria, och inte i en bassäng.

Bildkälla

seaworld

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna