Förslaget – förbjud alla fyrverkerier för privatpersoner: ”Djur traumatiseras”

Är det dags att sätta stopp för fyrverkerier?

I alla fall enligt Miljöpartiet, som nu driver på för att förbjuda raketer och fyrverkerier för privatpersoner.

”Djur traumatiseras livslångt eller dör av skräck”, skriver riksdagsledamöterna Elisabeth Falkhaven, Rasmus Ling och Emma Hult i en debattartikel i Expressen.

Fyrverkeriernas vara eller icke vara har varit en het fråga de senaste åren.

Flera kommuner har kämpat för att införa förbud och försökt driva frågan till riksnivå. Stora butikskedjor har slutat sälja fyrverkerier helt på grund av olycksrisken, miljön och för djurens skull.

Även svenska folket tycks vara eniga. När YouGov/Newsner genomförde en opinionsundersökning 2017, visade det sig att mer än varannan person ville införa ett generellt förbud mot fyrverkerier i Sverige.

Riksdagsledamöter från olika partier har tidigare skrivit motioner i frågan. Men nu väljer Miljöpartiet, som enda riksdagsparti, att driva på för att införa ett förbud för privatpersoner att hantera raketer och fyrverkerier.

fyrverkerier, smällare, raketer
Foto: Shutterstock

Vill förbjuda fyrverkerier för privatpersoner

I en debattartikel i Expressen skriver riksdagsledamöterna Elisabeth Falkhaven (MP), Rasmus Ling (MP) och Emma Hult (MP) att anledningarna är flera.

Hundra svenskar tvingas varje år uppsöka sjukhus efter skador orsakade av fyrverkerier. Miljön tar skada, på grund av stora utsläpp av tungmetaller. Men inte minst lider djuren svårt av människornas nöjen.

Djur traumatiseras livslångt eller dör av skräck och till följd av skador. Djurägare vittnar om livrädda djur som får ta lugnande medicin för att överleva natten. Många tvingas hyra in sig långt bort från staden för att slippa det allra värsta”, skriver de i debattartikeln.

hund, rädd, nyårsafton, fyrverkerier
Foto: Shutterstock

”Onödigt lidande och ibland även död”

Med det sagt tycker Miljöpartiet en gång för alla att det är dags att införa ett generellt förbud.

”Det är uppenbart att de begränsningar som finns inte är tillräckliga för att undvika skada på varken djur, människor eller egendom. Miljöpartiet vill därför att raketer och fyrverkerier endast ska tillåtas vid offentliga arrangemang. Då kan arrangören informera om tid och plats för uppvisningen, och djurägare och andra anpassa sig därefter. Dagens vilda västern med fyrverkerier leder till onödigt lidande och ibland även död. Låt oss fira in 2022 utan det.”

Tycker du att raketer och fyrverkerier borde förbjudas för alla privatpersoner? Dela gärna med dig av dina åsikter!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required