KLART: Litauen förbjuder vilda djur på cirkus

Efter en lång kamp mot vanvård av djur jublar nu djurrättsorganisationer i Litauen, då de nått en av många milstolpar i deras uppdrag. I fredags beslutade Litauens lagstiftande församling Seimas att landet ska förbjuda vilda djur på cirkus.

Enligt Djurens rätt har kampen mot acceptansen av vilda djur på cirkusar i pågått länge.

Fram till 2018 var det i Sverige tillåtet att använda sig av elefanter och sjölejon på cirkus, vilket idag är förbjudet i hela landet.

”Skadligt för djuren”

Enligt Djurrättsalliansen, som länge arbetat för att lyfta problematiken med djur på cirkus, så tränas djuren hårt sedan födseln, och får lära sig att de bestraffas om de inte lyder.

”Att djur används för att underhålla oss på cirkusar är inte bara skadligt för de berörda djuren utan det sänder också ut ett budskap till allmänheten och särskilt till barn att det är rätt att manipulera djur för vårt nöjes skull”, skriver Djurrättsalliansen.

Circus, vilda djur,
Foto: Shutterstock

De senaste åren har moralen i inblandningen av vilda djur på circus fått större utrymme i media, vilket gjort att frågan lyfts politiskt i fler länder.

Fler länder förbjuder vilda djur på cirkus

I somras anslöt sig England till de länder som förbjuder vilda djur på cirkus, och nu står det klart att även Litauen blir en av dessa.

Organisationen AAP Animal Advocacy kommenterade den nya lagen i ett inlägg på Twitter.

”Grattis till våra litauiska kollegor som kämpar för djurskydd, allmän säkerhet och biologisk mångfald”, skriver de.

Andra länder som Kroatien, Bulgarien, Israel, Belgien, Österrike, Costa Rica, Iran och Singapore har infört förbud mot vilda djur på cirkus.

I Bolivia, Malta, Cypern, Mexico och Bosnien Hercegovina har man infört totalförbud mot djur, så att alla cirkusar är helt djurfria.

Dela gärna detta glädjebesked med andra som kämpar för djurens rätt.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required