Svenska polishunden Mino har somnat in – så hedras han av kollegorna

Polishunden Mino kämpade hela sin karriär med att göra samhället till en tryggare plats – nu har han somnat in.

Polisens sista hälsning till fyrbenta kollegan lämnar ingen oberörd.

Man brukar säga att hunden är människans bästa vän.

De är lojala, hjälpsamma och har egenskaper som är perfekta för polisyrket.

Hundarna inom polisen är verkligen ovärderliga och de hjälper till med allt från att leta efter försvunna personer, ta fast bovar och banditer, söka föremål och ämnen – oftast med oklanderligt resultat.

Därför är de ofta väldigt uppskattade inom poliskåren och Newsner har haft äran att få skriva om flera av dem.

Polishunden Hank som spårade och grep brottsling, 9 veckor gamla Limpan som satte hjärtan i brand och Lundy som är årets polishund.

Men precis som vi människor blir polishundarna gamla och grå och då är tiden inne för pension.

Nyligen gick polishunden Ios i pension, efter åtta år i trogen tjänst.

I ett känslosamt inlägg på Facebook hyllar kollegorna den modige vovven.

”Du har gjort mängder med jobb som är värda att nämna men idag nämner vi din största fördel… förmågan att läsa in varje situation och inte hetsa upp sig i onödan.Att kunna stanna kvar hos en nödställd med huvudet i dennes knä som som stöd, när din förare måste hämta hjälp. Att resolut skydda dina kollegor när de behöver undsättning för att i nästa sekund när det lugnat ner sig kunna bli klappad. Det finns inte många hundar som har din förmåga att sortera, att vara så stabil på alla typer av jobb”, skriver polisen.

De tillägger:

”De som träffat dig där ute minns dig garanterat, den vänliga jätten med aldrig sinande arbetslust. Som gärna ställer sig mellan benet på folk så de får stå på tå för att inte hamna sittande på din rygg”.

Andra polishundar får vingar, som polishunden Mino.

Polishunden Mino är en av 400 polishundar i Sverige.

Genom sin karriär har han många lyckade uppdrag bakom sig och tillsammans med sin husse har han gjort allt i sin makt för att göra samhället till en säkrare plats.

Men efter att husse och kollegorna insett att Minos rygg var i värre skick än vad de först trott var de tvungna att ta ett avgörande beslut och låta honom somna in för gott.

”RIP FM Mino 170720-231005. Hundgruppen Jönköping fick idag säga adjö till en fyrbent härlig kollega och en riktig kämpe. Försvarsmakten Mino fick idag somna in efter att det tyvärr visade sig att hans rygg var mycket sämre än vi först trott. Mino med sin förare Mikael har många lyckade uppdrag bakom sig och han lämnar ett tomrum efter sig”, skriver polisen i Jönköping på sin Facebooksida.

Kollegornas sista hälsning till vovven lämnar ingen oberörd.

”Han saknas såklart av sin förare Mikael med familj, Polisen Jönköping samt kollegorna på hundgruppen Jönköping. Sov gott grabben. Ditt mäktiga skall lever kvar”.