Två män smet från en trafikolycka men hade inte en chans mot polishunden Gibbs.

Hundar är verkligen fantastiska djur. Inte nog med att de fyrbenta älsklingarna är människans bästa vän och kan vara en tröst och trygg punkt i alla lägen – de är också duktiga på att förhindra och lösa brott. Inom Polismyndigheten tränas hundar till att bistå polisen i brottsbekämpningen. De används bland annat för sitt fantastiska luktsinne, och kan användas för att spåra försvunna personer, spåra knark etcetera. Och gång på gång får vi läsa om de fyrbenta vännernas excellens. Nu är det polishunden Gibbs i Uppsala som har gjort en riktig insats och satt fast två smitare efter en trafikolycka. Vilken hjälte!

Vid 17-tiden i söndags skickade några polispatruller till Morgongåva utanför Uppsala på grund av en trafikolycka, skriver polisen i Uppsala län på Facebook. Två män hade smitit från olycksplatsen.

En polispatrull anlände med schäfern Gibbs, som fick upp ett spår från fordonet som hade övergetts av de två männen. Sedan följde en jakt över ett järnvägsspår, över grusvägar och sedan ”rakt ut i terrängen”, skriver polisen på Facebook. Gibbs sprang på bra, så bra att det var svårt för hans förare att hänga med i tempot. Terrängen var inte den lättaste att ta sig igenom, så det blev några vurpor för hundföraren.

13330917_1100291420041516_2960328189016908985_n


Bildkälla: Facebook

I tre kilometer följde hunden och hans förare spåret, sedan ökade Gibbs intensiteten ytterligare. Enligt polisen visade detta på att avståndet till männen som hade smitit nu minskade. De fortsatte i någon kilometer till innan Gibbs markerade en tappad sko. Snart kunde hundföraren se ryggarna på två män. Smitarna hade inte en chans mot polishunden och hans luktsinne.

När polisen ropade på männen att stanna började de i stället springa. Men när föraren skickade Gibbs gav männen upp och la sig i stället ner på marken, där de greps av polisen. En av dem, föraren av bilen, är nu misstänkt för olovlig körning, smitning från trafikolycka samt vårdslöshet i trafik, skriver polisen på Facebook.

Att få fatt på smitarna hade varit svårare för polisen om det inte vore för Gibbs – som nu hyllas på Facebook. ”Detta jobbet är bara ett i raden av exempel på hur ovärderliga de fyrfota kollegorna är i det polisiära arbetet. Utan hundens fantastiska nos skulle många brott inte kunna klaras upp”, skriver polisen. Inlägget har gillats av över 6 300 personer.

Dela gärna vidare för att hylla det fantastiska arbete våra polishundar gör!

Vid 17-tiden på söndagseftermiddagen beordrades några polispatruller till Morgongåva med anledning av att det skett en…

Posted by Polisen Uppsala län on Sunday, May 29, 2016

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.