Äldreboendet bjöd pensionärerna på resa till Rhodos: ”Oslagbar glädje när de fick känna havet”

Möjligheten att resa tas ifrån många när de blir äldre och inte klarar sig själva.

Därför ville personalen på Harplinge äldreboende ge sina äldre chansen att återuppleva vad de gjorde mycket som unga.

På initiativ av äldreboendets konceptansvarige, Heidi Nilsson, lämnades ett önskemål till kommunen – som beviljade pengar till en utlandsresa för Harplinge.

– Att sätta guldkant på deras vardag ger så mycket tillbaka. Alla borde få chans att göra sånt här, säger Heidi Nilsson, en av de eldsjälar som intervjuas i Newsners artikelserie ”Du gamla, du fria?”

När Halmstad fick fem miljoner att disponera på kommunens äldre ville Heidi Nilsson att de äldre på boendet där hon jobbar skulle få en oförglömlig upplevelse på äldre dagar. Kommunen beviljade Heidis förslag som en av de satsningar pengarna skulle gå till, och ganska snart var resan bokad.

– Eftersom att det är gamla personer vi pratar om så skulle var och en behöva ha med sig en i personalen och en sjuksköterska. Dessa resor bekostade kommunen.

Foto: Privat

Fick känna havet igen

Sju stycken äldre på Harplinge äldreboende ville följa med på resan, som enligt Heidi blev en riktig succé.

– Många av våra äldre har rest mycket i sin ungdom, och trott att de aldrig mer ska få uppleva det. Det var oslagbar glädje när de fick känna havet, säger Heidi Nilsson.

Första dyket på 20 år

Heidi berättar att flera av de äldre utvecklades under resans gång.

– Man kunde se hur de blomstrade. De vågade mer och mer. En gjorde sitt första dyk på 20 år, säger Heidi.

Foto: Privat

Som konceptansvarig på äldreboendet jobbar Heidi dagligen med att anordna aktiviteter för de äldre, men att göra sådant är långt ifrån en självklarhet på många av landets äldreboenden.

– Jag vet andra boenden som gör mycket roligt för de äldre, men vissa gör ingenting, och det tycker jag är märkligt. Alla borde ha chans att göra sånt här. Det betyder så mycket för de äldre. Jag upplever att våra boende är ett glatt gäng, säger Heidi till Newsner.

Har du en berättelse du vill dela med dig av eller en nyhet du tycker att vi borde skriva om? Tipsa oss på [email protected]