Dan får 8 000 i pension: ”Känner mig utnyttjad och besviken”

Efter att ha arbetat i närmare 50 år, varav en stor del av sitt liv inom byggbranschen, så var Dan Glimmerås kropp sliten och sa ifrån. Han höll ut till 64 års ålder, innan han kände att det var dags att gå i pension.

Men de lugna dagar som Dan sett fram emot efter flera års jobb blev allt annat än han tänkt sig. När första utbetalningen av pensionen kom fick Dan en chock. Han är en av de vars berättelser du kan kan läsa om i Newsners artikelserie Du gamla, du fria?

– Jag kände mig besviken, lurad, utnyttjad och förbannad. Jag fick cirka 8 000 kronor att leva på, säger Dan Glimmerås till Newsner.

65-årige Dan Glimmerås första pensionsbesked kom som en chock. Han fick sitt första jobb som 16-åring, och har aldrig varit arbetslös sedan dess.

Under flera år drev Dan eget företag inom byggbranschen, där han gav jobb åt många äldre som fortfarande var yrkesverksamma.

Sjukdom stod Dan dyrt

När Dan var runt 50 blev han sjukskriven på deltid, och jobbade därför 50 procent. Då hade han ingen aning om hur dyrt det skulle stå honom att bli sjuk.

Dan Glimmerås på mynttorget i Stockholm, där han protesterar för pensionärers rätt till högre pension.
Foto: Newsner

Som pensionär får Dan ut 8 000 kronor i månaden efter skatt. De pengarna räcker inte för att täcka Dans obligatoriska utgifter. Därför har han valt att jobba extra med det han kan, trots att han såg fram emot att gå i pension.

– När skatten är dragen har jag 8 000 kronor i pension. Jag jobbar så att jag ska få in 8 000 till. Då har jag 16 000 kronor i inkomst efter skatt. Jag har en boendekostnad på 8 200 kronor i månaden, dit går hela min pension.

”Vi som byggt upp det här landet vill ha det lite fint de sista åren vi har kvar i livet”

Utöver bostadskostnaden så kostar Dans telefon honom 800 kronor i månaden. Han har en bil som det ska betalas bränsle och försäkring på, och har ett gammalt lån som han måste betala av 2 500 kronor i månaden på.

När Dan betalat alla nödvändiga utgifter, varav hälften täcks av pengar han tjänat in på arbete efter pensionsåldern, har han kvar 1 500 kronor. Då har han ännu inte handlat mat och livsmedel för månaden.

– Det är förnedrande. Vi pensionärer vill inte heller bara kunna överleva, vi vill kunna leva. Vi som byggt upp det här landet vill ha det lite fint de sista åren vi har kvar i livet, säger Dan Glimmerås, till Newsner.

”Fy skäms, herr statsminister”

Den starka besvikelse Dan känner för pensionssystemet har fått honom att starta en grupp vars syfte är att upplysa och engagera fler i att protestera mot regeringen. I våras startade han gruppen ”Pensionärer i gula västar”, som idag har cirka 8 000 medlemmar.

– Namnet har ingen politisk anknytning, vi tar avstånd från alla dumheter. Vi ville bara bära gula västar för att synas när vi protesterar. Vårt mål är att bli fler så att regeringen får mer press på sig. En förändring måste ske, och det är snart.

Han fortsätter:
– Jag säger ’Fy skäms, herr statsminister’. Var är allas empati? Var är empatin för era pappor, mormödrar och så vidare?.

Vill få bort pensionsgruppen

Dan och många andra av medlemmarna i Pensionärer i gula västar är särskilt kritiska till Pensionsgruppen. Han menar att det är en sluten grupp som tar beslut bakom stängda dörrar.

– Göran Persson sa i ett ganska tidigt skede att pensionssystemet inte kommer att fungera. De kommer att resultera i att pensionärerna kommer att få det mycket svårt. Den följer inte löneutvecklingen. De skiljer 210 000 kronor i inkomst på 19 år. Bara 30 000 i ökning på pensionen. De tycker att vi ska ha det såhär illa, säger Dan Glimmerås.

Nu hoppas Dan att gruppen Pensionärer i flera västar ska växa, så att de tillsammans kan höja rösterna mot Sveriges regering och pensionssystemet som de kallar orättvist.

Håller du med Dan? Dela gärna om du vill hjälpa honom och flera pensionärer protestera för en mer värdig pension.

Har du en berättelse du vill dela med dig av eller en nyhet du tycker att vi borde skriva om? Tipsa oss på [email protected]

Video: Pensionärer protesterar utanför riksdagen