Jeanettes känga mot svenska kommunerna – måste göra mer för äldre

Det var via yrket som ordningsvakt i Stockholm som Jeanette Höglund blev varse om den sorgliga livssituation som många av landets äldre drabbats av.

Flera svenskar över 65 år, som arbetat i flera år och haft ett drägligt liv, får samla burkar för att ha råd att äta. Många av dem har blivit av med sina bostäder.

Jeanette Höglund, grundare av hjälporganisationen Vid Din Sida, hjälper dessa äldre med mat och tak över huvudet, men menar att kommunerna borde ta ett större ansvar.

I Newsners artikelserie Du gamla, Du fria?, berättar hon om hur utsatta får hjälp tack vare ideella krafter, och varför regeringen bör ingripa.

– Det ska inte vara så här. Vad hände med de mänskliga värdegrunderna?, säger Jeanette Höglund till Newsner.

Jeanette Höglund grundade hjälporganisationen Vid Din Sida på eget initiativ. Detta efter att ha sett hur många äldre människor som stryker omkring ute på nätterna i Stockholm för att de inte har någonstans att ta vägen.

Så många över 65 är hemlösa i Sverige

Enligt Stadsmissionen är cirka 1 500 personer över 65 år hemlösa i Sverige. Jeanette berättar att det som varit en gemensam nämnare för många av personerna hon träffat, är att de drabbats av sjukdomar, bortgång i familjen eller någon annan tragedi som gjort att de inte kunnat arbeta heltid fram till pensionsåldern.

– Det är inga missbrukare jag pratar om. De är fina personer som drabbats av något som gjort att de inte kunnat arbeta fullt ut. De har inget socialt nätverk, och när de ringer till myndigheter slussas de runt menar de. Det finns inget system som fångar upp de här människorna, berättar Jeanette Höglund.

Foto: Newsner/TT

”Har man jobbat och betalat skatt så ska systemet rädda en”

Organisationen Vid Din Sida har som mål att hjälpa äldre människor i nöd med de mänskliga värdegrunderna: Tak över huvudet, mat i magen, och kläder som håller dem varma. Förutom att anordna regelbundna träffar med gratis mat, livemusik och gemenskap för dessa personer, så hjälper de utsatta personer att få rum på hotell och komma undan farliga miljöer. De jobbar även mycket mot ensamhet, och att hjälpa dessa människor med sitt anseende.

– Vi lagar mat, klipper hår, ger dem fotvård, massage. Ja, allt som innebär att de ser anständiga ut. Allt det här för att de ska känna sig normala. Vi ser också till att de kan få tak över huvudet och komma undan missbrukarmiljöer, det ska egentligen kommunerna göra, säger Jeanette.

Jeanette: Vi vill se att regeringen får kommunerna att agera

Jeanette berättar att många blir avvisade för att det finns många fördomar mot hemlösa. Hon berättar att hon upplevt att det finns lokaler som kommuner inte velat låna ut till deras hjälpsyften, då de trott att det handlar om tunga missbrukare.

”Skulle önska att det fanns ställen som tog in dessa människor”

Tack vare ideellt engagemang får flera äldre hjälp med sin hunger, ensamhet och trygghet. Men Jeanette skulle vilja se att regeringen får kommunerna att ta ansvar för äldre som har det svårt, och som inte har ett social kapital att vända sig till.

– Jag skulle verkligen önska att det fanns ställen som tog in dessa människor i alla stora städer. De gamla ålderdomshemmen som fanns förr. Varför satsar man inte på sådana? Jag vill se att regeringen får kommunerna att reagera, säger Jeanette Höglund till Newsner.

Har du en berättelse du vill dela med dig av eller en nyhet du tycker att vi borde skriva om? Tipsa oss på [email protected]