Frankrike blir första landet i världen som förbjuder butiker att slänga mat.

Att matbutiker slänger en hel del mat vet vi om. Och frågan har blötts och stötts: hur mycket av maten måste egentligen kastas? Vad gör det om en banan är lite brun, om zucchinin är lite kantstött eller om kartongen med ägg egentligen gick ut i går? Nu har en ny fransk lag antagits – som förbjuder matbutiker att slänga mat. Frankrike blir därmed först i världen med denna typ av förbud.  

I stället för att slänga maten måste matbutikerna i Frankrike som är större än 400 kvadratmeter nu donera utgånget livsmedel till välgörenhetsorganisationer.

I onsdags antog Frankrike lagförslaget. Bakgrunden är en gräsrotskampanj från privatpersoner och organisationer som arbetar mot fattigdom och onödigt matsvinn, skriver Aftonbladet.se.

Den nya lagen innebär att mat som fortfarande kan ätas inte får slängas utan ska ges bort. På så sätt får frivilligorganisationer möjlighet att dela ut miljontals måltider till behövande.

De butikschefer som inte skriver under avtalet riskerar böter på upp till 75 000 euro – eller till och med två års fängelse. Frankrike är det första landet i världen att anta ett liknande lagförslag. Nu hoppas Frankrikes politiker att fler länder i EU följer efter, och förbjuder matbutiker att slänga överbliven mat.

DN.se skriver att det globala matsvinnet är gigantiskt – särskilt eftersom miljoner människor samtidigt lider av fattigdom och svält. Enligt Feba, Europeiska sammanslutningen av livsmedelsbanker, har 55 miljoner människor i EU inte råd att äta sig mätta.

Gilla gärna om du tycker att detta är ett bra initiativ av det franska parlamentet.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna