Greta Thunberg nobbar FN-toppmötet – därför vägrar hon delta: ”Odemokratiskt”
greta thunberg

Greta Thunberg nobbar FN-toppmötet – därför vägrar hon delta: ”Odemokratiskt”

Greta Thunberg, 18, nobbar FN:s klimatkonferens COP26 i november.

Den svenska miljöaktivisten menar att mötet skulle bli odemokratiskt – och vill se större framsteg i vaccineringen först.

Ända sedan Greta Thunberg genomförde sin första stora protest utanför den svenska riksdagen för två och ett halvt år sedan, har hon deltagit i alla de stora klimatkonferenserna.

Den svenska 18-åringen har pressat makthavare, gått i klinch med Donald Trump och fått tusentals människor att demonstrera för miljön.

Men när FN:s klimatkonferens COP26 planeras till skotska Glasgow i höst, kan det bli utan den unga miljökämpens deltagande.

Enligt BBC har Greta Thunberg nämligen inga planer på att delta i toppmötet.

greta thunberg
Foto: Shutterstock

Greta Thunberg nobbar FN:s klimatmöte

BBC skriver att Thunberg är orolig över coronapandemins inverkan. 18-åringen menar att klimatkonferensen borde flyttas och att den brittiska regeringen ska vänta tills den globala vaccinationen mot covid-19 har kommit längre.

Twitter utvecklar Greta Thunberg sitt resonemang – och skriver att vaccinationerna runt om i världen är orättvisa.

”Givetvis skulle jag vilja delta i Glasgows COP26. Men bara om alla kan delta på samma villkor. Just nu vaccinerar många länder hälsosamma unga personer, ofta på bekostnad av riskgrupper och vårdpersonal i frontlinjen”, skriver Greta Thunberg.

”Odemokratiskt”

Om inte världens länder kan vaccineras jämlikt och delta på samma premisser, menar Thunberg att FN-mötet blir odemkoratiskt.

”Ojämlikhet och klimatorättvisa står redan i centrum i klimatkrisen. Om människor inte kan vaccineras och resa för att bli representerade jämlikt så är det odemokratiskt och skulle förvärra problemen”, skriver hon och fortsätter:

”Vaccinnationalism kommer inte att lösa pandemin. Globala problem kräver globala lösningar”.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required