Hyran höjdes med 3 500 kronor – för att Joel har Downs syndrom

Anna Axbergs 21-årige son Joel skulle flytta in i sin första egna lägenhet och allt var nästan klart, men när hyresvärden fick veta att Joel har Downs syndrom höjdes hyran med 3 500 kronor. 
– Jag blir ganska ledsen, för hyresvärden antar bara en massa saker. Det är fruktansvärt säger hon.

Anna Axberg har kämpat för att hennes 21-årige somn Joel ska ha samma rättigheter som alla andra. Därför ville hon ordna en bra lägenhet till Joel, och kom i kontakt med en person som hyrde ut en tvåa i Härnösand. Hyresvärlden ville ha 4 500 kronor i hyra, vilket Anna gick med på. 

Hyran var bestämd och Joel var redo att flytta in, men när hyrevärlden fick reda på att han har Downs syndrom ändrade han sig plötsligt.
– När jag berättade att min son var förståndshandikappad så blev hyran plötsligt en annan. Då ville hyresvärden ha en extra slitageavgift på grund av diverse hjälpmedel och assistanshjälp, säger Anna Axberg till Allehanda.

Hyresvärlden ville höja hyran med 3 500 kronor, med motiveringen att det skulle bli slitage i lägenheten av diverse hjälpmedel som han förväntade sig att Joel skulle ha. Saken är bara den att Joel inte har några hjälpmedel, men hyresvärlden kräver att Joel betalat totalt 8 000 i hyra.
– Han går och står i sina egna skor, och vi har trevliga, kontinuerliga assistenter åt honom, säger Anna Axberg till Allehanda.

När Anna förklarade det för hyresvärlden fick hon inget svar, så nu funderar hon på att kontakta Diskrimineringsombudsmannen. 

Allenhanda har sökt hyresvärlden för en kommentar. 

Ingen förtjänar att bli bedömd på förhand. Dela gärna för att vara med och skipa rättvisa för Joel.