Nu målar bönderna sina balar rosa till stöd för bröstcancerforskning.

De vita ensilagebalarna på åkrarna är en vanlig syn på åkrarna om somrarna. Normalt är balarna vitfärgade men redan förra året kunde vi på de svenska åkrarna se allt fler balar i rosa färg. Detta var de svenska lantbrukarnas sätt att visat sitt stöd för bröstcancerforskningen. Och nu hänger även våra grannar i väst på den hjärtevärmande trenden.

I sommar kommer över 200 000 rosafärgade ensilagebalar att pryda de norska åkrarna, precis som vi såg i Sverige under förra sommaren. Norska TV2 rapporterar nu nämligen att det norska jordbrukskooperativet Felleskjøpet Agri i samarbete med ensilagetillverkarna Trioplast och Tama valt att haka på trenden som fick stort genomslag i Sverige ifjol.

Facebook
FOTO: Felleskjøpet Agri (Facebook)

Vid köp av en rulle med rosa plast kommer 30 norska kronor att doneras till bröstcancerforskningen. Bonden som köper plasten betalar 10 kronor extra för rullen samt att Felleskjøpet och tillverkaren betalar 10 kronor vardera.

Totalt räknar man med att få in 300 000 norska kronor som ska skänkas till bröstcancerforskningen i sommar.

– Vi hade en i familjen som fick bröstcancer och som var tvungen att ta bort ett bröst. Bröstcancerkampanjer är mycket populära och det är väldigt bra att bönder nu också kan vara med och bidra, säger lantbrukaren Marthe Bogstad till norska TV2.

Idén med de rosa balarna kommer ursprungligen från Nya Zeeland och fick stor uppmärksamhet när de dök upp i Sverige under fjolåret. Att nu även våra grannar i väst hakar på trenden är ju oerhört kul och förhoppningsvis kan detta beundransvärda initiativ få spridning över hela världen.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.